Pašteta sa kikirikijem

Potrebno je:

  • 400 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 250 g pečenog, neslanog, kikirikija
  • 2 veća češnja belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/3 kašičice sveže, mlevenog bibera

Priprema:

1. Paštetu sam pravila po receptu Dragane Kostić (Posni recepti rs), samo što sam ja svu količinu namirnica pretvorila u merne jedinice. Na taj način će mladim domaćicama biti mnogo lakše da naprave, bez bojazni da će pogrešiti.
2. Krompir i šargarepu očistiti, iseći na manje komade i staviti u dublju posudu. Preliti vodom, da povrće bude pod vodom, i staviti da se kuva. Skuvano povrće, rešetkastom kašikom, izvaditi iz vode i ostaviti da se ohladi. Od vode, u kojoj se povrće kuvalo, odvojiti četiri, pune, kašike i ostaviti na stranu, a ostalo prosuti.
3. Kikiriki samleti. Ja sam to uradila u čoperu. Povrće i mleveni kikiriki sam stavila u nutribullet (iz dva puta), kao i beli luk, senf, biber, suvi biljni začin i vodu, koja je odvojena (znači staviti pola mere povrća, pola mlevenog kikirikija, jedan čen belog luka, jednu kašičicu biozačina, pola kašičice senfa, pola mlevenog bibera i dve kašike vode. Sve to ponoviti još jedanput, zato što ne može cela količina namirnica da stane u nutribullet).
4. Pašteta se može napraviti i bez nutribulleta, samo što neće imati strukturu, kao prava pašteta. Naime, skuvano povrće ispasirati, dodati sve navedene začine (beli luk iseckati najsitnije) i ubaciti mleveni kikiriki. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine.  Takođe, sve može da se i izblenda. Ukus će biti sasvim isti, tako da i nije neki problem ko nema nutribullet da ne napravi ovu, veoma ukusnu, paštetu.
5. Paštetu namazati na hleb i poslužiti sa kiselim krastavčićima.

Коментари

Популарни постови