Pašteta sa kikirikijem
Potrebno je:
- 400 g krompira
- 200 g šargarepe
- 250 g pečenog, neslanog, kikirikija
- 2 veća češnja belog luka
- 1 kašičica senfa
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1/3 kašičice sveže, mlevenog bibera
Priprema:
1. Paštetu sam pravila po receptu
Dragane Kostić (Posni recepti rs), samo što sam ja svu količinu
namirnica pretvorila u merne jedinice. Na taj način će mladim domaćicama
biti mnogo lakše da naprave, bez bojazni da će pogrešiti.
2. Krompir i šargarepu očistiti,
iseći na manje komade i staviti u dublju posudu. Preliti vodom, da
povrće bude pod vodom, i staviti da se kuva. Skuvano povrće, rešetkastom
kašikom, izvaditi iz vode i ostaviti da se ohladi. Od vode, u kojoj se
povrće kuvalo, odvojiti četiri, pune, kašike i ostaviti na stranu, a
ostalo prosuti.
3. Kikiriki samleti. Ja sam to
uradila u čoperu. Povrće i mleveni kikiriki sam stavila u nutribullet
(iz dva puta), kao i beli luk, senf, biber, suvi biljni začin i vodu,
koja je odvojena (znači staviti pola mere povrća, pola mlevenog
kikirikija, jedan čen belog luka, jednu kašičicu biozačina, pola
kašičice senfa, pola mlevenog bibera i dve kašike vode. Sve to ponoviti
još jedanput, zato što ne može cela količina namirnica da stane u
nutribullet).
4. Pašteta se može napraviti i bez
nutribulleta, samo što neće imati strukturu, kao prava pašteta.
Naime, skuvano povrće ispasirati, dodati sve navedene začine (beli luk
iseckati najsitnije) i ubaciti mleveni kikiriki. Dobro promešati, da se
svi sastojci sjedine. Takođe, sve može da se i izblenda.
Ukus će biti sasvim isti, tako da i nije neki problem ko nema
nutribullet da ne napravi ovu, veoma ukusnu, paštetu.
5. Paštetu namazati na hleb i poslužiti sa kiselim krastavčićima.
Коментари
Постави коментар