Posne palačinke sa lešnicima, keksom, čokoladom...
Testo:
- 520 g brašna
- 820 ml gazirane vode
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
- 3 kašike ulja
Fil:
- marmelada od šipuraka
- mleveni lešnici
- posna mlevena plazma
- 100 g posne čokolade
... i još:
- 100 g posne čokolade
- 1 kašika kakaoa
- 50 ml ulja
Priprema:
1. U, dublju, vanglicu staviti
brašno. Dodati šećer, so, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promešati.
Zatim, polako sipati gaziranu vodu, uz neprestano mućenje mikserom. Na
kraju dodati ulje i mućenjem ga sjediniti sa ostalim sastojcima.
2. Tiganj, u kome će te pržiti
palačinke nauljiti i staviti da se, dobro, zagreje (ja sam koristila
teflonski tiganj, vel. 28cm). Na zagrejani tiganj sipati punu kutlaču
testa za palačinke, ravnomerno ga rasporediti, po celom tiganju.
Pri svakom narednom dodavanju testa u tiganj sipati po malo ulja.
Pržene palačinke ređati jednu preko druge, dok se sve ne isprže.
3. Fil: Lešnike staviti u rernu, da
se malo ispeču i dobiju jaču aromu. Ohladiti ih i samleti. Čokoladu,
takođe, samleti, ali da ostanu i krupniji komadići. Pomešati mlevene
lešnike, plazmu i mlevenu čokoladu.
Za filovanje palačinki svako može koristiti sastojke koje voli. Ja sam
palačinku dobro premazala sa marmeladom od šipuraka, pa je, bogato,
posula mešavinom lešnika, keksa i čokolade. Presavila je na pola, pa
opet na pola, da dobijem oblik trougla. Spremljene palačinke išarati
otopljenom čokoladom i posuti ih mešavinom lešnika, keksa i čokolade.
4. Za dekoraciju palačinki: Čokoladu
izlomiti i staviti u manju posudu. Dodati kakao i ulje. Staviti na
vodenu paru i mešati, da se čokolada otopi i sjedini sa ostalim
satojcima. Ako je potrebno dodati još ulja, da se dobije smesa sa kojom
mogu palačinke da se išaraju.
5. Rastopljenu čokoladu malo
prohladiti. Uzeti kesicu, u kojoj odlažemo namirnice za zamrzivač, i
jako malo odseći jedan kraj na kesici. Sipati rastopljenu čokoladu i
išarati palačinke. Preko posuti sa mešavinom lešnika, keksa i čokolade.
Uživajte!!
Коментари
Постави коментар