Reform torta

Korice:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 limuna (sok)

Fil:

  • 10 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 250 g maslaca (margarina)

Ostalo:

  • 1/2 l slatke pavlake

Priprema:

1. Korice: U dublju posudu staviti belanca i, uz postepeno, dodavanje šećera umutiti u čvrsti šam (belanca mutiti, oko, deset minuta). U toku mućenja dodavati i sok od pola limuna. Dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Umutiti. Na kraju ubaciti mlevene orahe i špatulom ih sjediniti sa belancima.
2. Uzeti pleh, vel. 35x25cm. Dno pleha obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Testo za korice podeliti na tri, jednaka, dela i ispeći tri korice.
3. Fil: U dublju posudu, u kojoj će se kuvati fil, staviti žumanca, koja uz, postepeno, dodavanje šećera treba penasto umutiti. Umućena žumanca staviti da se kuvaju, na pari (u dublju šerpu sipati vrelu vodu, pa u nju staviti posudu sa žumancima, vodeći računa da posuda sa žumancima ne dodiruje vodu). Kada fil počne da se zgušnjava, dodati izlomljenu čokoladu i skuvati fil do kraja (kada se podigne varjača fil treba teško da pada sa nje). Skloniti fil sa vatre, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil dodata, prethodno umućeni, maslac (ili margarin).
4. Fil podeliti na tri dela i početi sa filovanjem korica. Korica - fil - korica - fil - korica - fil. Na kraju, celu tortu premazati sa umućenom slatkom pavlakom. Ostaviti u frižider, preko noći, da se fil i slatka pavlaka dobro stegnu, pa iseći na parčiće. Uživajte!!

Ova torta je pravljena po receptu moje sestre, Jelice Petrović, iz Župskog Aleksandrovca. Šaljem joj poljupce, jer je torta fantastična!!!

Коментари

Популарни постови