Reform torta
Korice:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 limuna (sok)
Fil:
- 10 žumanaca
- 250 g šećera
- 100 g čokolade
- 250 g maslaca (margarina)
Ostalo:
- 1/2 l slatke pavlake
Priprema:
1. Korice: U dublju posudu staviti
belanca i, uz postepeno, dodavanje šećera umutiti u čvrsti šam (belanca
mutiti, oko, deset minuta). U toku mućenja dodavati i sok od pola
limuna. Dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Umutiti. Na kraju
ubaciti mlevene orahe i špatulom ih sjediniti sa belancima.
2. Uzeti pleh, vel. 35x25cm. Dno
pleha obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Testo za
korice podeliti na tri, jednaka, dela i ispeći tri korice.
3. Fil: U dublju posudu, u kojoj će
se kuvati fil, staviti žumanca, koja uz, postepeno, dodavanje šećera
treba penasto umutiti. Umućena žumanca staviti da se kuvaju, na pari (u
dublju šerpu sipati vrelu vodu, pa u nju staviti posudu sa žumancima,
vodeći računa da posuda sa žumancima ne dodiruje vodu). Kada fil počne
da se zgušnjava, dodati izlomljenu čokoladu i skuvati fil do kraja (kada
se podigne varjača fil treba teško da pada sa nje). Skloniti fil sa
vatre, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni
fil dodata, prethodno umućeni, maslac (ili margarin).
4. Fil podeliti na tri dela i početi
sa filovanjem korica. Korica - fil - korica - fil - korica - fil. Na
kraju, celu tortu premazati sa umućenom slatkom pavlakom.
Ostaviti u frižider, preko noći, da se fil i slatka pavlaka dobro
stegnu, pa iseći na parčiće. Uživajte!!
Ova torta je pravljena po receptu moje sestre, Jelice Petrović, iz Župskog Aleksandrovca.
Šaljem joj poljupce, jer je torta fantastična!!!
Коментари
Постави коментар