Torta sa kafom
Kora:
- 5 belanaca
- 2 žumanca
- 90 g šećera
- 110 g mlevenih oraha
- 1 kašika crne kafe
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Fil:
- 3 žumanceta
- 200 g šećera u prahu
- 300 g mlevene plazme
- 100 ml jake, skuvane, kafe
- 100 g mlečne čokolade
- 250 g maslaca
Dekoracija:
- 50 g bele šlag pene
- 100 ml hladnog mleka
- 2 kašike fila
- 2 kašike skuvane kafe
Priprema:
1. Recept za tortu sam videla na
internetu (Mezze magazin, autor - Dragana Pušica). Ja sam tortu
napravila sa vrlo malim izmenama, od originala.
2. Kora: Prvo pripremiti kalup, u
kome će se kora peći.
Uzeti kalup sa obručem, vel. 24cm. Kalup obložiti pek papirom (da biste
to lako uradili, pek papir pokvasiti pod mlazom hladne vode, raširiti ga
i staviti između dve kuhinjske krpe, da bi krpe upile višak vode. Sa
tako pripremljenim pek papirom će te bez problema obložiti kalup).
Papir, blago, premazati maslacem.
3. Belanca staviti u dublji sud i
uz, postepeno, dodavanje šećera umutiti u čvrsti šam. Dodati žumanca i
umutiti da se dobije penasta smesa. Pomešati brašno, prašak za pecivo i
kašiku kafe, pa dodati u smesu sa jajima. Mikserom, najmanjom brzinom,
sjediniti sastojke. Na kraju dodati mlevene orahe i špatulom sjediniti,
sa ostalim sastojcima.
4. Testo sipati u, pripremljeni,
kalup i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne i
ostaviti da se, u kalupu, ohladi. Zatim skloniti obruč sa kalupa, pa
koru preseći dva puta, da se dobiju tri korice.
5. Fil: Žumanca, penasto, umutiti
uz, postepeno, dodavanje šećera u prahu. Fil sa žumancima staviti da se
kuva, na vodenoj pari. Pri kraju kuvanja dodati izlomljenu, mlečnu,
čokoladu i mešati da se čokolada otopi i sjedini sa filom od žumanaca.
Skuvani fil skloniti sa vatre, prekriti providnom folijom i ostaviti da
se ohladi. U hladan fil dodati, skuvanu i ohlađenu kafu, kao i penasto,
umućeni maslac. Na kraju ubaciti mlevenu plazmu i mikserom umutiti da se
dobije penasti krem. Od krema odvojiti dve, pune, kašike, za
dekoraciju.
6. Na plato za torte staviti prvu
koricu, pa preko naneti četiri, pune, kašike fila. Fil, ravnomerno,
rasporediti po celoj kori. Preko staviti drugu koricu i blago je rukom
pritisnuti, da se spoji sa filom. Ponovo naneti četiri kašike fila. Na
kraju preklopiti sa trećom koricom i ostatkom fila premazati celu tortu.
7. Dekoracija: U dublju posudu
staviti belu šlag penu i preliti je hladnim mlekom i skuvanom
(ohlađenom) kafom. Čvrsto umutiti. U umućeni šlag dodati dve kašike fila
i, dobro, sjediniti. Umućenim šlagom ukrasiti tortu.
8. Tortu ostaviti u frižider, najmanje 4-5 sati, pa je poslužiti. Ko je ljubitelj kafe uživaće u svakom zalogaju ove torte...
Коментари
Постави коментар