Česnica
Testo:
- 700 g brašna + za domešivanje
- 200 ml mleka
- 120 ml jogurta
- 6 kašika ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 2 jajeta
- 1 belance
- 1 kockica kvasca
... i još:
- 200 g maslaca/margarina (zamrznutog)
- 1 novčić
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
1. Prvo pripremiti novčić, koji će
se staviti u testo. Novčić staviti u malu posudicu, preliti ga vodom,
dodati kašičicu sode bikarbone i staviti da se kuva. Novčić kuvati, od
momenta ključanja, 2-3 minuta. Dobro ga, kuhinjskom, žicom oprati,
osušiti i uviti u alu foliju).
U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti
brašno, dodati so, jogurt, ulje, jaja, belance, i, pripremljeni, kvasac.
Zamesiti testo, uz dodavanje malo brašna. U testo utisnuti,
pripremljeni, novčić. Zamešeno testo staviti u, nauljenu, vanglicu,
prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
2. Pripremiti, dublju, šerpu, za
pečenje česnice (ja sam koristila šerpu, vel. 28 cm). Dno šerpe obložiti
pek papirom, a stranice premazati maslacem/margarinom.
Naraslo testo prebaciti na , pobrašnjenu, radnu podlogu i odvojiti mali
deo testa, da se napravi krst, a ostatak podeliti na četiri dela. Od
svakog dela napraviti jufkicu.
3. Razviti sve, četiri, jufkice, u
veličini većeg tanjira. Staviti jednu, razvijenu, jufkicu na sto,
narendati preko deo, zamrznutog, maslaca/margarina, preklopiti drugom
korom, narendati maslac/margarin, ide treća kora, ostatak
maslaca/margarina i, na kraju preklopiti četvrtom korom. Nju ne
premazivati masnoćom.
4. Naslagane korice razviti, 5 cm,
šire, od posude u kojoj će se peći. Na razvijenu koru staviti posudu za
pečenje i nožem ocrtati dno. Iseći ocrtanu površinu. Krug, koji je
ostao, podeliti na četiri dela. Svaki deo podeliti na pola i napraviti
ružice (samo umotati testo u rolatić i poređati uspravno na sredinu
šerpe).
5. Isečeni krug testa (prema dnu
posude za pečenje) podeliti na osam delova. Svaki deo uviti u kiflu.
Kifle podeliti na pola, po sredini. Isečene kifle poređati u šerpu, tako
da isečena strana bude naslonjena na stranicu posude. U sredinu
poređati, pripremljene, ružice od testa. Blago ih rukom pritisnuti (da
bi se dobila ravna površina), pa preko staviti, napravljeni, krst.
Napravljenu česnicu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
6. Rernu uključiti da se zagreje na
170 stepeni.
Naraslu česnicu premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se
peče.
Kada testo dobije lepu, rumenu, boju izvaditi ga iz rerne (probati
čačkalicom da li je pečeno), prebaciti na, veću, kuhinjsku krpu, umotati
ga i ostaviti da se ohladi.
7. Svi koji su za stolom lome
česnicu, tražeći novčić, koji po predanju, onom koji ga nađe, donosi
sreću i blagostanje, u toku cele godine...
Коментари
Постави коментар