Česnica
Testo:
- 700 g brašna + za domešivanje
 - 200 ml mleka
 - 120 ml jogurta
 - 6 kašika ulja
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašika šećera
 - 2 jajeta
 - 1 belance
 - 1 kockica kvasca
 
... i još:
- 200 g maslaca/margarina (zamrznutog)
 - 1 novčić
 - 1 žumance
 - 1 kašika mleka
 
Priprema:
      1. Prvo pripremiti novčić, koji će 
se staviti u testo. Novčić staviti u malu posudicu, preliti ga vodom, 
dodati kašičicu sode bikarbone i staviti da se kuva. Novčić kuvati, od 
momenta ključanja, 2-3 minuta. Dobro ga, kuhinjskom, žicom oprati, 
osušiti i uviti u alu foliju).
U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti 
brašno, dodati so, jogurt, ulje, jaja, belance, i, pripremljeni, kvasac.
 Zamesiti testo, uz dodavanje malo brašna. U testo utisnuti, 
pripremljeni, novčić. Zamešeno testo staviti u, nauljenu, vanglicu, 
prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
     
    
      2. Pripremiti, dublju, šerpu, za 
pečenje česnice (ja sam koristila šerpu, vel. 28 cm). Dno šerpe obložiti
 pek papirom, a stranice premazati maslacem/margarinom.
Naraslo testo prebaciti na , pobrašnjenu, radnu podlogu i odvojiti mali 
deo testa, da se napravi krst, a ostatak podeliti na četiri dela. Od 
svakog dela napraviti jufkicu.
     
    
      3. Razviti sve, četiri, jufkice, u 
veličini većeg tanjira. Staviti jednu, razvijenu, jufkicu na sto, 
narendati preko deo, zamrznutog, maslaca/margarina, preklopiti drugom 
korom, narendati maslac/margarin, ide treća kora, ostatak 
maslaca/margarina i, na kraju preklopiti četvrtom korom. Nju ne 
premazivati masnoćom.
     
    
      4. Naslagane korice razviti, 5 cm, 
šire, od posude u kojoj će se peći. Na razvijenu koru staviti posudu za 
pečenje i nožem ocrtati dno. Iseći ocrtanu površinu. Krug, koji je 
ostao, podeliti na četiri dela. Svaki deo podeliti na pola i napraviti 
ružice (samo umotati testo u rolatić i poređati uspravno na sredinu 
šerpe).
     
    
      5. Isečeni krug testa (prema dnu 
posude za pečenje) podeliti na osam delova. Svaki deo uviti u kiflu. 
Kifle podeliti na pola, po sredini. Isečene kifle poređati u šerpu, tako
 da isečena strana bude naslonjena na stranicu posude. U sredinu 
poređati, pripremljene, ružice od testa. Blago ih rukom pritisnuti (da 
bi se dobila ravna površina), pa preko staviti, napravljeni, krst. 
Napravljenu česnicu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
     
    
      6. Rernu uključiti da se zagreje na 
170 stepeni. 
Naraslu česnicu premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se 
peče. 
Kada testo dobije lepu, rumenu, boju izvaditi ga iz rerne (probati 
čačkalicom da li je pečeno), prebaciti na, veću, kuhinjsku krpu, umotati
 ga i ostaviti da se ohladi.
     
    
      7. Svi koji su za stolom lome 
česnicu, tražeći novčić, koji po predanju, onom koji ga nađe, donosi 
sreću i blagostanje, u toku cele godine...
     
    



Коментари
Постави коментар