Karamel štanglice sa rozen koricama
Potrebno je:
- 1 pakovanje (8 korica) rozen korica
 
Fil:
- 350 g šećera
 - 500 ml mleka
 - 100 g bele čokolade
 - 200 g margarina
 - 250 g mlevenih, pečenih, oraha
 - 350 g mlevenog keksa
 
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
 - 2 kašike ulja
 
Priprema:
1. Recept sam videla na blogu 
Natalije Milodanović, Mystic cake.
     
    
2. Šećer staviti u dublju posudu, i 
na tihoj vatri ga karamelizovati. Kada dobije svetlo braon boju skloniti
 posudu sa vatre, i sipati, toplo, mleko. Vratiti , ponovo, na vatru i 
mešati da se šećer rastopi. Ponovo skloniti sa vatre, pa ubaciti 
izlomljenu čokoladu i iseckani margarin. Još, jedanput, vratiti na 
vatru, da se čokolada i margarin rastope.
     
    
3. Kada se svi sastojci sjedine 
skloniti sa vatre i dodati mleveni keks (ja sam koristila plazma keks) i
 mlevene orahe (orahe, pre mlevenja, staviti u rernu i peći da dobiju 
prijatnu aromu). Sve, dobro, kašikom promešati i ostaviti 10-ak minuta, 
da se fil prohladi. 
     
    
4. Preko svake korice staviti po 
sedam kašika fila (ostane malo viška fila, ali kako kaže Nata - ne 
smeta, u slast sam ga i ja pojela).
Na plato za tortu staviti prvu koricu i premazati je sa filom. Fil, 
ravnomerno, rasporediti, ali to raditi brzo, jer se fil brzo i steže. 
Preklopiti drugom koricom, koju blago pritisnemo, izravnamo sa filom, pa
 je premazati... Nastaviti sa ređanjem i premazivanjem i ostalih korica.
 Preko zadnje korice staviti providnu foliju i pritisnuti nekim težim 
plehom (meni je za pritiskivanje poslužila knjiga, baš velika, ali i 
teška).
     
    
5. Plato sa koricama i "pritiskivačem" staviti u frižider, da se fil dobro stegne (najbolje da prenoći). 
     
    
6. Glazura: U manju šerpicu staviti 
izlomljenu čokoladu, preliti sa uljem, pa na vodenoj pari (ili na tihoj 
temperaturi) rastopiti. Prohladiti 2-3 minuta. Izvaditi kolač iz 
frižidera i preliti sa, pripremljenom, čokoladom. Poravnati je dugačkim 
nožem. 
Vratiti u frižider, da se glazura stegne. 
     
    
7. Poslušala sam Natin savet, pa sam
 kolač isekla skalpelom (štanglice - 4cm dužine i 2cm širine). To radite
 u jednom potezu (kada počnete da sečete povučete skalpel, od početka do
 kraja u jednom potezu), pa će te dobiti, ovako, oštre ivice.
     
    
8. Obavezno isprobajte, ovaj, kolač. Fantastičan je!!!
     
    



Коментари
Постави коментар