Karamel štanglice sa rozen koricama
Potrebno je:
- 1 pakovanje (8 korica) rozen korica
Fil:
- 350 g šećera
- 500 ml mleka
- 100 g bele čokolade
- 200 g margarina
- 250 g mlevenih, pečenih, oraha
- 350 g mlevenog keksa
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema:
1. Recept sam videla na blogu
Natalije Milodanović, Mystic cake.
2. Šećer staviti u dublju posudu, i
na tihoj vatri ga karamelizovati. Kada dobije svetlo braon boju skloniti
posudu sa vatre, i sipati, toplo, mleko. Vratiti , ponovo, na vatru i
mešati da se šećer rastopi. Ponovo skloniti sa vatre, pa ubaciti
izlomljenu čokoladu i iseckani margarin. Još, jedanput, vratiti na
vatru, da se čokolada i margarin rastope.
3. Kada se svi sastojci sjedine
skloniti sa vatre i dodati mleveni keks (ja sam koristila plazma keks) i
mlevene orahe (orahe, pre mlevenja, staviti u rernu i peći da dobiju
prijatnu aromu). Sve, dobro, kašikom promešati i ostaviti 10-ak minuta,
da se fil prohladi.
4. Preko svake korice staviti po
sedam kašika fila (ostane malo viška fila, ali kako kaže Nata - ne
smeta, u slast sam ga i ja pojela).
Na plato za tortu staviti prvu koricu i premazati je sa filom. Fil,
ravnomerno, rasporediti, ali to raditi brzo, jer se fil brzo i steže.
Preklopiti drugom koricom, koju blago pritisnemo, izravnamo sa filom, pa
je premazati... Nastaviti sa ređanjem i premazivanjem i ostalih korica.
Preko zadnje korice staviti providnu foliju i pritisnuti nekim težim
plehom (meni je za pritiskivanje poslužila knjiga, baš velika, ali i
teška).
5. Plato sa koricama i "pritiskivačem" staviti u frižider, da se fil dobro stegne (najbolje da prenoći).
6. Glazura: U manju šerpicu staviti
izlomljenu čokoladu, preliti sa uljem, pa na vodenoj pari (ili na tihoj
temperaturi) rastopiti. Prohladiti 2-3 minuta. Izvaditi kolač iz
frižidera i preliti sa, pripremljenom, čokoladom. Poravnati je dugačkim
nožem.
Vratiti u frižider, da se glazura stegne.
7. Poslušala sam Natin savet, pa sam
kolač isekla skalpelom (štanglice - 4cm dužine i 2cm širine). To radite
u jednom potezu (kada počnete da sečete povučete skalpel, od početka do
kraja u jednom potezu), pa će te dobiti, ovako, oštre ivice.
8. Obavezno isprobajte, ovaj, kolač. Fantastičan je!!!
Коментари
Постави коментар