Makarone u bolonjeze sosu
Potrebno je:
- 400 g makarona
Sos bolonjeze:
- 300 g mlevenog junećeg mesa
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 veća češnja belog luka
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica origana
- 1/2 kašičice bosiljka
- 500 ml pasiranog paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašika šećera
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 80 ml ulja
... i još:
- 200 g izrendanog kačkavalja
Priprema:
1. Bolonjeze sos: Ulje staviti u
dublju, širu, posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti
sitno iseckani crni i beli luk. Poklopiti i na tihoj temperaturi
dinstati. Kada luk postane staklast ubaciti mleveno meso i, dobro, ga
usitniti, da postane mrvičasto.
2. Dodati mleveni biber, timijan,
bosiljak, origano i suvi biljni začin. Promešati i dinstati (uz
povremeno mešanje) da se meso isprži.
U isprženo meso dodati pasirani paradajz, paradajz pire, šećer i pavlaku
za kuvanje. Dobro promešati i pustiti da provri, na tihoj temperaturi,
uz povremeno mešanje.
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Uzeti vatrostalnu činiju, vel. 29x18cm. Na dno činije staviti pola
makarona (200 g) nekuvanih. Preko makarona sipati pola količine sosa.
Posuti sa pola količine narendanog kačkavalja.
4. Preko kačkavalja staviti drugu
polovinu makarona, preliti sa ostatkom sosa i posuti sa kačkavaljem.
Bitno je da makarone budu ispod tečnosti. Staviti da se peče, u
zagrejanu rernu, 40 minuta.
5. Zatim makarone izvaditi iz rerne i ostaviti da se, malo, prohlade. Iseći ih na veće kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар