Pirinač sa lukom, pečurkama. pavlakom...
Potrebno je:
- 120 g pirinča, dugog zrna
- 400 g šampinjona
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 manji praziluk (zeleni deo praziluka)
- 1 kašičica sveže, mlevenog bibera
- 1/2 kašičice kurkume
- 1 kašičica karija
- 3 veća češnja belog luka
- 1 ljuta, sveža, papričica
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 50 g maslaca
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 100 g kisele pavlake
Priprema:
1. Crni luk i zeleni deo praziluka sitno iseckati. Šampinjone staviti u secka i sitno iseckati. Ljutu papričicu iseći na krugove.
Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti na stranu.
2. U, širi i dublji tiganj (ja sam
koristila vok) staviti maslac i staviti na, srednju, vatru, da se
rastopi. Na rastopljeni maslac staviti obe vrste iseckanog luka, kao i
beli luk, i ostaviti da se luk prodinsta, poklopljeno. Kada luk postane
staklast ubaciti iseckane šampinjone. Promešati i nastaviti sa
dinstanjem.
3. Kada pečurke počnu da otpuštaju
vodu dodati pirinač, biber, suvi biljni začin, kurkumu, kari i iseckanu,
ljutu, papričicu. Dobro promešati, smanjiti temperaturu i, na tihoj
temperaturi, krčkati jelo, uz povremeno mešanje. Kada voda, od pečuraka,
ispari sipati pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku.
Dobro promešati, krčkati 2-3 minuta, poklopiti i skloniti sa vatre.
4. Ostaviti da pirinač odstoji pet minuta, pa ga poslužiti, uz dimljenu piletinu i dodatke po vašem ukusu.
Коментари
Постави коментар