Pirinač sa lukom, pečurkama. pavlakom...
Potrebno je:
- 120 g pirinča, dugog zrna
 - 400 g šampinjona
 - 1 srednja glavica crnog luka
 - 1 manji praziluk (zeleni deo praziluka)
 - 1 kašičica sveže, mlevenog bibera
 - 1/2 kašičice kurkume
 - 1 kašičica karija
 - 3 veća češnja belog luka
 - 1 ljuta, sveža, papričica
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 50 g maslaca
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - 100 g kisele pavlake
 
Priprema:
      1. Crni luk i zeleni deo praziluka sitno iseckati. Šampinjone staviti u secka i sitno iseckati. Ljutu papričicu iseći na krugove. 
Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti na stranu.
     
    
      2. U, širi i dublji tiganj (ja sam 
koristila vok) staviti maslac i staviti na, srednju, vatru, da se 
rastopi. Na rastopljeni maslac staviti obe vrste iseckanog luka, kao i 
beli luk, i ostaviti da se luk prodinsta, poklopljeno. Kada luk postane 
staklast ubaciti iseckane šampinjone. Promešati i nastaviti sa 
dinstanjem.
     
    
      3. Kada pečurke počnu da otpuštaju 
vodu dodati pirinač, biber, suvi biljni začin, kurkumu, kari i iseckanu,
 ljutu, papričicu. Dobro promešati, smanjiti temperaturu i, na tihoj 
temperaturi, krčkati jelo, uz povremeno mešanje. Kada voda, od pečuraka,
 ispari sipati pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku.
Dobro promešati, krčkati 2-3 minuta, poklopiti i skloniti sa vatre.
     
    
      4. Ostaviti da pirinač odstoji pet minuta, pa ga poslužiti, uz dimljenu piletinu i dodatke po vašem ukusu.
     
    



Коментари
Постави коментар