Plazma torta sa malinama
Korice x3:
- 6 belanaca
 - 6 kašika šećera
 - 6 kašika mlevene plazme
 - 2 kašike brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kesica vanilinog šećera
 
Fil sa plazmom:
- 18 žumanaca
 - 250 g šećera
 - 3 kesice pudinga sa ukusom vanile
 - 400 g maslaca
 - 200 g šećera u prahu
 - 200 g crne čokolade za kuvanje
 - 450 g mlevene plazme
 - 1,1 l mleka
 
Fil sa malinama:
- 1,2 kg malina
 - 1/2 kg šećera
 - 100 ml vode
 - 3 kesice pudinga sa ukusom malina
 - 150 ml soka od isceđenih malina
 
... i još:
- mleko za prskanje korica
 - 3 kesice krem šlaga sa ukusom čokolade
 
Priprema:
      1. Fil za tortu sam videla na internetu (objavila ga je Azra Marina Kovačević), samo sam ja povećala količinu žumanaca.
     
    
      2. Korice: Mera je data za jednu 
koricu. Treba ispeći tri korice.
Belanca staviti u dublju posudu i uz, postepeno, dodavanje, mešavine, 
šećera i vanilinog šećera umutiti u čvrsti šam. Dodati mešavinu brašna i
 praška za pecivo. Špatulom sjediniti. Na kraju ubaciti mlevenu plazmu i
 špatulom je sjediniti sa ostalim sastojcima. 
     
    
      3. Uzeti pleh, vel. 34cm x 24cm. Stranice pleha premazati uljem, a dno obložiti pek papirom. I papir premazati uljem. 
Kašikom sipati testo i ravnomerno ga rasporediti po plehu. Staviti da se peče, u prethodno, zagrejanu rernu, na 160 stepeni.  
     
    
      4. Pečenu koricu izvaditi i, 
zajedno, sa papirom je prebaciti na veći pleh. Kada se prohladi, 
dugačkim nožem je, pažljivo, odvojiti od pek papira, ali i dalje 
ostaviti da bude na njemu. 
Na isti način spremiti još dve korice. Korice poređati jednu preko 
druge, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na stranu, dok se sprema 
fil.
     
    
      5. Fil sa plazmom: Od 1,1 l mleka 
odvojiti 300 ml, a ostatak staviti da provri.
Žumanca (18 komada) staviti u dublju posudu i, uz postepeno, dodavanje 
šećera umutiti da "pobeli". Dodati puding od vanile i, sve, razrediti 
sa, odvojenih, 300 ml mleka.
     
    
      6. U provrelo mleko sipati smesu sa 
žumancima i skuvati, uz neprekidno mešanje, krem. Skuvani krem prekriti 
providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati (iz 
2-3 puta), prethodno umućeni, maslac sa šećerom u prahu. Umutiti da se 
dobije penasta smesa. Dodati, prethodno, na pari, rastopljenu, i 
ohlađenu, čokoladu. Izmiksati. na kraju ubaciti mlevenu plazmu, dobro 
izmiksati i, krem, podeliti na tri, jednaka, dela.
     
    
      7. Fil sa malinama: Zamrznute maline
 staviti u cetku i ostaviti da se odmrznu (odvojiti 150 ml soka, koje 
maline otpuste).
U dublju posudu staviti šećer, preliti ga sa vodom i, na srednjoj 
temperaturi ga rastopiti. Kada se šećer rastopio ubaciti, isceđene, 
maline i kuvati, dok maline ne provre. Puding od malina razmutiti sa, 
odvojenim, sokom, koji su maline otpustile i sipati u provrele maline. 
Skuvati, uz neprekidno mešanje, krem. Skuvani krem prekriti providnom 
folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni krem podeliti na dva, jednaka,
 dela.
     
    
      8. Slaganje torte (svaku koru 
poprskati sa nekoliko kašičica mleka, pa stavljati fil): Kora - 1/3 fila
 sa plazmom - 1/2 fila sa malinama - kora - 1/3 fila sa plazmom - 1/2 
fila sa malinama - kora - 1/3 fila sa plazmom. Staviti tortu u frižider,
 na 15-ak minuta. 
     
    
      9. Za to vreme umutiti šlag krem od 
čokolade, po uputstvu sa pakovanje. Izvaditi tortu iz frižidera i 
premazati je, celu, sa šlagom. Ukrasiti po želji. Tortu, preko noći, 
ostaviti u frižider. Narednog dana je poslužiti.
     
    
      10. Torta je, jako, velika i pogodna je za, veće, proslave.
     
    



Коментари
Постави коментар