Plazma torta sa malinama
Korice x3:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevene plazme
- 2 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
Fil sa plazmom:
- 18 žumanaca
- 250 g šećera
- 3 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 400 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 200 g crne čokolade za kuvanje
- 450 g mlevene plazme
- 1,1 l mleka
Fil sa malinama:
- 1,2 kg malina
- 1/2 kg šećera
- 100 ml vode
- 3 kesice pudinga sa ukusom malina
- 150 ml soka od isceđenih malina
... i još:
- mleko za prskanje korica
- 3 kesice krem šlaga sa ukusom čokolade
Priprema:
1. Fil za tortu sam videla na internetu (objavila ga je Azra Marina Kovačević), samo sam ja povećala količinu žumanaca.
2. Korice: Mera je data za jednu
koricu. Treba ispeći tri korice.
Belanca staviti u dublju posudu i uz, postepeno, dodavanje, mešavine,
šećera i vanilinog šećera umutiti u čvrsti šam. Dodati mešavinu brašna i
praška za pecivo. Špatulom sjediniti. Na kraju ubaciti mlevenu plazmu i
špatulom je sjediniti sa ostalim sastojcima.
3. Uzeti pleh, vel. 34cm x 24cm. Stranice pleha premazati uljem, a dno obložiti pek papirom. I papir premazati uljem.
Kašikom sipati testo i ravnomerno ga rasporediti po plehu. Staviti da se peče, u prethodno, zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
4. Pečenu koricu izvaditi i,
zajedno, sa papirom je prebaciti na veći pleh. Kada se prohladi,
dugačkim nožem je, pažljivo, odvojiti od pek papira, ali i dalje
ostaviti da bude na njemu.
Na isti način spremiti još dve korice. Korice poređati jednu preko
druge, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na stranu, dok se sprema
fil.
5. Fil sa plazmom: Od 1,1 l mleka
odvojiti 300 ml, a ostatak staviti da provri.
Žumanca (18 komada) staviti u dublju posudu i, uz postepeno, dodavanje
šećera umutiti da "pobeli". Dodati puding od vanile i, sve, razrediti
sa, odvojenih, 300 ml mleka.
6. U provrelo mleko sipati smesu sa
žumancima i skuvati, uz neprekidno mešanje, krem. Skuvani krem prekriti
providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati (iz
2-3 puta), prethodno umućeni, maslac sa šećerom u prahu. Umutiti da se
dobije penasta smesa. Dodati, prethodno, na pari, rastopljenu, i
ohlađenu, čokoladu. Izmiksati. na kraju ubaciti mlevenu plazmu, dobro
izmiksati i, krem, podeliti na tri, jednaka, dela.
7. Fil sa malinama: Zamrznute maline
staviti u cetku i ostaviti da se odmrznu (odvojiti 150 ml soka, koje
maline otpuste).
U dublju posudu staviti šećer, preliti ga sa vodom i, na srednjoj
temperaturi ga rastopiti. Kada se šećer rastopio ubaciti, isceđene,
maline i kuvati, dok maline ne provre. Puding od malina razmutiti sa,
odvojenim, sokom, koji su maline otpustile i sipati u provrele maline.
Skuvati, uz neprekidno mešanje, krem. Skuvani krem prekriti providnom
folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni krem podeliti na dva, jednaka,
dela.
8. Slaganje torte (svaku koru
poprskati sa nekoliko kašičica mleka, pa stavljati fil): Kora - 1/3 fila
sa plazmom - 1/2 fila sa malinama - kora - 1/3 fila sa plazmom - 1/2
fila sa malinama - kora - 1/3 fila sa plazmom. Staviti tortu u frižider,
na 15-ak minuta.
9. Za to vreme umutiti šlag krem od
čokolade, po uputstvu sa pakovanje. Izvaditi tortu iz frižidera i
premazati je, celu, sa šlagom. Ukrasiti po želji. Tortu, preko noći,
ostaviti u frižider. Narednog dana je poslužiti.
10. Torta je, jako, velika i pogodna je za, veće, proslave.
Коментари
Постави коментар