Plazma torta sa malinama

Korice x3:

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevene plazme
  • 2 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećera

Fil sa plazmom:

  • 18 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 3 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 400 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g crne čokolade za kuvanje
  • 450 g mlevene plazme
  • 1,1 l mleka

Fil sa malinama:

  • 1,2 kg malina
  • 1/2 kg šećera
  • 100 ml vode
  • 3 kesice pudinga sa ukusom malina
  • 150 ml soka od isceđenih malina

... i još:

  • mleko za prskanje korica
  • 3 kesice krem šlaga sa ukusom čokolade

Priprema:

1. Fil za tortu sam videla na internetu (objavila ga je Azra Marina Kovačević), samo sam ja povećala količinu žumanaca.
2. Korice: Mera je data za jednu koricu. Treba ispeći tri korice. Belanca staviti u dublju posudu i uz, postepeno, dodavanje, mešavine, šećera i vanilinog šećera umutiti u čvrsti šam. Dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Špatulom sjediniti. Na kraju ubaciti mlevenu plazmu i špatulom je sjediniti sa ostalim sastojcima.
3. Uzeti pleh, vel. 34cm x 24cm. Stranice pleha premazati uljem, a dno obložiti pek papirom. I papir premazati uljem. Kašikom sipati testo i ravnomerno ga rasporediti po plehu. Staviti da se peče, u prethodno, zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
4. Pečenu koricu izvaditi i, zajedno, sa papirom je prebaciti na veći pleh. Kada se prohladi, dugačkim nožem je, pažljivo, odvojiti od pek papira, ali i dalje ostaviti da bude na njemu. Na isti način spremiti još dve korice. Korice poređati jednu preko druge, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na stranu, dok se sprema fil.
5. Fil sa plazmom: Od 1,1 l mleka odvojiti 300 ml, a ostatak staviti da provri. Žumanca (18 komada) staviti u dublju posudu i, uz postepeno, dodavanje šećera umutiti da "pobeli". Dodati puding od vanile i, sve, razrediti sa, odvojenih, 300 ml mleka.
6. U provrelo mleko sipati smesu sa žumancima i skuvati, uz neprekidno mešanje, krem. Skuvani krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati (iz 2-3 puta), prethodno umućeni, maslac sa šećerom u prahu. Umutiti da se dobije penasta smesa. Dodati, prethodno, na pari, rastopljenu, i ohlađenu, čokoladu. Izmiksati. na kraju ubaciti mlevenu plazmu, dobro izmiksati i, krem, podeliti na tri, jednaka, dela.
7. Fil sa malinama: Zamrznute maline staviti u cetku i ostaviti da se odmrznu (odvojiti 150 ml soka, koje maline otpuste). U dublju posudu staviti šećer, preliti ga sa vodom i, na srednjoj temperaturi ga rastopiti. Kada se šećer rastopio ubaciti, isceđene, maline i kuvati, dok maline ne provre. Puding od malina razmutiti sa, odvojenim, sokom, koji su maline otpustile i sipati u provrele maline. Skuvati, uz neprekidno mešanje, krem. Skuvani krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni krem podeliti na dva, jednaka, dela.
8. Slaganje torte (svaku koru poprskati sa nekoliko kašičica mleka, pa stavljati fil): Kora - 1/3 fila sa plazmom - 1/2 fila sa malinama - kora - 1/3 fila sa plazmom - 1/2 fila sa malinama - kora - 1/3 fila sa plazmom. Staviti tortu u frižider, na 15-ak minuta.
9. Za to vreme umutiti šlag krem od čokolade, po uputstvu sa pakovanje. Izvaditi tortu iz frižidera i premazati je, celu, sa šlagom. Ukrasiti po želji. Tortu, preko noći, ostaviti u frižider. Narednog dana je poslužiti.
10. Torta je, jako, velika i pogodna je za, veće, proslave.

Коментари

Популарни постови