Pogača sa jogurtom
Potrebno je:
- 700 g brašna + za domešivanje
 - 60 g rastopljenog maslaca (ili margarina)
 - 2 jajeta
 - 1 belance
 - 200 g jogurta
 - 150 ml mleka
 - 1 kašika šećera
 - 2 kašičice soli
 - 1 kockica kvasca
 
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
 - 2 kašike mleka
 
Priprema:
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
kašike šećera, podići kvasac. 
U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaja, belance, rastopljeni maslac,
 jogurt i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo. Pri mešenju dodati malo
 brašna, da bi se dobilo elastično, ali mekano, testo.
     
    
      2. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. 
Uzeti dublju posudu, vel. 28cm. Dno posude prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem (ili margarinom).
     
    
      3. Naraslo testo prebaciti na, 
pobrašnjenu, radnu podlogu. Od testa formirati valjak, pa ga iseći na 
jedno veće parče i osam manjih.
Veče parče testa formirati u oblik pogačice (u jufkicu) i staviti ga na 
sredinu, pripremljene, posude, za pečenje. Okolo poređati osam manjih 
pogačica. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
     
    
      4. Rernu ukljućiti da se zagreje na 180 stepeni. 
Kada pogača naraste, premazati je mešavinom žumanceta i mleka. Staviti je da se peče. 
     
    
      5. Pečenu pogaču (probati čačkalicom
 da li je pečena) izvaditi iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i 
ostaviti pet minuta. Zatim je izvaditi iz posude, umotati u kuhinjsku 
krpu, ostaviti da se prohladi, pa je poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар