Sarma
Potrebno je:
- 1 veća glavica (2,5-3 kg) kiselog kupusa
 
Fil:
- 400 g junećeg, mlevenog, mesa
 - 300 g svinjskog, mlevenog, mesa
 - 3 veće šargarepe
 - 1 veći struk praziluka
 - 3 veće glavice crnog luka
 - 3 srednja krompira
 - 150 g pirinča
 - 1 vezica peršuna
 - 2 kašike aleve paprike
 - suvi biljni začin
 - biber
 - lorber
 - mast (ili ulje)
 
... i još:
- 1 kg domljenog carskog mesa
 - ili mesnatih rebara
 - 1/2 kg dimljenog mesa
 
Priprema:
      1. Prvo pripremiti listove za sarmu.
 
Odvojiti listove od glavice i, pažljivo, skloniti zadebljani deo. Ako je
 kupus dosta kiseo ili slan, listove naliti hladnom vodom i pustiti da 
odstoje jedan sat (za to vreme jedanput promeniti vodu). Jedan deo 
listova odvojiti na stranu (da se pokrije dno posude, u kojoj će se 
sarme ređati i da se prekriju, poređane, sarme).
     
    
      2. U, odgovarajuću, šerpu staviti 
mast, pa staviti na vatru, da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati sitno
 iseckani praziluk, crni luk i šargarepu. Prodinstati pet minuta. Zatim 
dodati mešavinu mlevenog mesa i dobro ga, varjačom, usitniti, da postane
 mrvičasto. Pržiti, na tihoj temperaturi, 15-ak minuta, da se meso, 
malo, proprži. 
     
    
      3. Posuti sa biberom i suvim biljnim
začinom, po ukusu. Dodati alevu papriku i dobro promešati. Skloniti sa 
vatre i ubaciti sitno iseckani peršun, na kockice isečen krompir i, 
dobro, isprani pirinač. Promešati i ostaviti da se fil, malo, prohladi.
     
    
      4. Uzeti, dublju, posudu, koja može u
 rernu, pa joj dno obložiti listovima kupusa. 
Uzeti list sarme na dlan ruke i staviti po punu kašiki fila. Sa leve i 
desne strane preklopiti list kupusa (preko fila) i čvrsto umotati u 
rolatić, odnosno formirati sarmu. 
Mlade domaćice mogu list kupusa da stave na dasku za sečenje hleba i da 
odrade prethodni postupak formiranja sarmica (za početnike je, ovako, 
mnogo lakše).
     
    
      5. Napravljene sarme poređati u 
posudu, preko listova kupusa, a između staviti dimljeno meso i po neki 
listić lorbera. Mogu se staviti i dimljene kobasice, slanina..., ko šta 
voli. Poređane sarme prekriti listovima kupusa i naliti, vrelom, vodom, 
da bude 3cm ispod sarmica (ili kako ja volim da kažem, dva prsta ispod 
sarmi).
     
    
      6. Posudu sa sarmama prekriti alu 
folijom, vezati kuhinjskim kanapom i staviti u, prethodno zagrejanu, 
rernu, na 200 stepeni. Kada voda u posudi provri (čuje se krčkanje kada 
otvorite rernu) smanjiti temperaturu na 160 stepeni i krčkati sarmu 2,5 
sata.
     
    
      7. Zatim izvaditi posudu sa sarmama,
 iz rerne, pažljivo skloniti alu foliju (pazite da se ne izgorite od 
pare) i vratiti, ponovo, u rernu, da se sarma zapeče.
     
    
      8. Poslužiti!!
     
    



Коментари
Постави коментар