Sarma
Potrebno je:
- 1 veća glavica (2,5-3 kg) kiselog kupusa
Fil:
- 400 g junećeg, mlevenog, mesa
- 300 g svinjskog, mlevenog, mesa
- 3 veće šargarepe
- 1 veći struk praziluka
- 3 veće glavice crnog luka
- 3 srednja krompira
- 150 g pirinča
- 1 vezica peršuna
- 2 kašike aleve paprike
- suvi biljni začin
- biber
- lorber
- mast (ili ulje)
... i još:
- 1 kg domljenog carskog mesa
- ili mesnatih rebara
- 1/2 kg dimljenog mesa
Priprema:
1. Prvo pripremiti listove za sarmu.
Odvojiti listove od glavice i, pažljivo, skloniti zadebljani deo. Ako je
kupus dosta kiseo ili slan, listove naliti hladnom vodom i pustiti da
odstoje jedan sat (za to vreme jedanput promeniti vodu). Jedan deo
listova odvojiti na stranu (da se pokrije dno posude, u kojoj će se
sarme ređati i da se prekriju, poređane, sarme).
2. U, odgovarajuću, šerpu staviti
mast, pa staviti na vatru, da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati sitno
iseckani praziluk, crni luk i šargarepu. Prodinstati pet minuta. Zatim
dodati mešavinu mlevenog mesa i dobro ga, varjačom, usitniti, da postane
mrvičasto. Pržiti, na tihoj temperaturi, 15-ak minuta, da se meso,
malo, proprži.
3. Posuti sa biberom i suvim biljnim
začinom, po ukusu. Dodati alevu papriku i dobro promešati. Skloniti sa
vatre i ubaciti sitno iseckani peršun, na kockice isečen krompir i,
dobro, isprani pirinač. Promešati i ostaviti da se fil, malo, prohladi.
4. Uzeti, dublju, posudu, koja može u
rernu, pa joj dno obložiti listovima kupusa.
Uzeti list sarme na dlan ruke i staviti po punu kašiki fila. Sa leve i
desne strane preklopiti list kupusa (preko fila) i čvrsto umotati u
rolatić, odnosno formirati sarmu.
Mlade domaćice mogu list kupusa da stave na dasku za sečenje hleba i da
odrade prethodni postupak formiranja sarmica (za početnike je, ovako,
mnogo lakše).
5. Napravljene sarme poređati u
posudu, preko listova kupusa, a između staviti dimljeno meso i po neki
listić lorbera. Mogu se staviti i dimljene kobasice, slanina..., ko šta
voli. Poređane sarme prekriti listovima kupusa i naliti, vrelom, vodom,
da bude 3cm ispod sarmica (ili kako ja volim da kažem, dva prsta ispod
sarmi).
6. Posudu sa sarmama prekriti alu
folijom, vezati kuhinjskim kanapom i staviti u, prethodno zagrejanu,
rernu, na 200 stepeni. Kada voda u posudi provri (čuje se krčkanje kada
otvorite rernu) smanjiti temperaturu na 160 stepeni i krčkati sarmu 2,5
sata.
7. Zatim izvaditi posudu sa sarmama,
iz rerne, pažljivo skloniti alu foliju (pazite da se ne izgorite od
pare) i vratiti, ponovo, u rernu, da se sarma zapeče.
8. Poslužiti!!
Коментари
Постави коментар