Sarma

Potrebno je:

  • 1 veća glavica (2,5-3 kg) kiselog kupusa

Fil:

  • 400 g junećeg, mlevenog, mesa
  • 300 g svinjskog, mlevenog, mesa
  • 3 veće šargarepe
  • 1 veći struk praziluka
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 3 srednja krompira
  • 150 g pirinča
  • 1 vezica peršuna
  • 2 kašike aleve paprike
  • suvi biljni začin
  • biber
  • lorber
  • mast (ili ulje)

... i još:

  • 1 kg domljenog carskog mesa
  • ili mesnatih rebara
  • 1/2 kg dimljenog mesa

Priprema:

1. Prvo pripremiti listove za sarmu. Odvojiti listove od glavice i, pažljivo, skloniti zadebljani deo. Ako je kupus dosta kiseo ili slan, listove naliti hladnom vodom i pustiti da odstoje jedan sat (za to vreme jedanput promeniti vodu). Jedan deo listova odvojiti na stranu (da se pokrije dno posude, u kojoj će se sarme ređati i da se prekriju, poređane, sarme).
2. U, odgovarajuću, šerpu staviti mast, pa staviti na vatru, da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i šargarepu. Prodinstati pet minuta. Zatim dodati mešavinu mlevenog mesa i dobro ga, varjačom, usitniti, da postane mrvičasto. Pržiti, na tihoj temperaturi, 15-ak minuta, da se meso, malo, proprži.
3. Posuti sa biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu. Dodati alevu papriku i dobro promešati. Skloniti sa vatre i ubaciti sitno iseckani peršun, na kockice isečen krompir i, dobro, isprani pirinač. Promešati i ostaviti da se fil, malo, prohladi.
4. Uzeti, dublju, posudu, koja može u rernu, pa joj dno obložiti listovima kupusa. Uzeti list sarme na dlan ruke i staviti po punu kašiki fila. Sa leve i desne strane preklopiti list kupusa (preko fila) i čvrsto umotati u rolatić, odnosno formirati sarmu. Mlade domaćice mogu list kupusa da stave na dasku za sečenje hleba i da odrade prethodni postupak formiranja sarmica (za početnike je, ovako, mnogo lakše).
5. Napravljene sarme poređati u posudu, preko listova kupusa, a između staviti dimljeno meso i po neki listić lorbera. Mogu se staviti i dimljene kobasice, slanina..., ko šta voli. Poređane sarme prekriti listovima kupusa i naliti, vrelom, vodom, da bude 3cm ispod sarmica (ili kako ja volim da kažem, dva prsta ispod sarmi).
6. Posudu sa sarmama prekriti alu folijom, vezati kuhinjskim kanapom i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 200 stepeni. Kada voda u posudi provri (čuje se krčkanje kada otvorite rernu) smanjiti temperaturu na 160 stepeni i krčkati sarmu 2,5 sata.
7. Zatim izvaditi posudu sa sarmama, iz rerne, pažljivo skloniti alu foliju (pazite da se ne izgorite od pare) i vratiti, ponovo, u rernu, da se sarma zapeče.
8. Poslužiti!!

Коментари

Популарни постови