Štrudla sa bundevom i suvim voćem
Potrebno je:
- 1/2 kg gotovog,lisnatog, testa
- 1 kg izrendane bundeve
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera sa ukusom cimeta
- 100 g iseckanih urmi
- 100 g iseckanih suvih smokvi
- 100 g iseckanih suvih kajsija
- 100 g iseckanih suvih šljiva
- 100 g kandiranih brusnica
- 100 g suvog grožđa
- 100 g iseckanih oraha
... i još:
- brašno
- ulje
Priprema:
1. Ovo je štrudla za sve, koji vole štrudle sa dosta fila (kao što vole moja deca).
Ako želite manje fila sami regulišite namirnice, ne morate, striktno, da se držite recepta...
2. Lisnato testo odmrznuti na sobnoj
temperaturi. Izrendanu bundevu staviti u dublju posudu. Dodati šećer,
promešati i staviti na vatru, da se dinsta. Bundevu dinstati, na
srednjoj temperaturi, sve dok ne ispari voda, koju je bundeva otpustila.
Dinstanu bundevu ostaviti da se ohladi.
3. U, odgovarajućoj, posudi pomešati
svo iseckano, suvo, voće i orahe. U ohlađenu bundevu dodati vanilin
šećer sa ukusom cimeta (ili 2 kašičice cimeta) i mešavinu suvog voća i
oraha. Dobro sjediniti smesu. Podeliti je na pola.
4. Na, pobrašnjenu, radnu podlogu
staviti jednu polovinu lisnatog testa i razviti ga u pravougaonik, prema
plehu, u kome će se peći (ja sam koristila pleh vel. 35x20cm). Na
razvijenu koru, ravnomerno, rasporediti pola količine fila.
5. Sa strane, malo, preklopiti ivice testa preko fila i uviti, testo, u rolat. Rolat prebaciti u pleh, preko pek papira.
Na isti način napraviti i drugi rolat.
6. Rolate premazati uljem i staviti
da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
Kada rolati porumene izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se, potpuno,
ohlade (ko voli mekšu koricu, neka rolate prekrije kuhinjskom krpom).
7. Ohlađene rolate posuti šećerom u prahu, iseći na deblje šnitove i poslužiti.
Коментари
Постави коментар