Urmašice punjene orasima
Potrebno je:
- 420 g brašna
 - 1 jaje
 - 1 belance
 - 200 g maslaca
 - 150 g gustog jogurta
 - 80 g kokosa
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Sirup:
- 600 g šećera
 - 800 ml vode
 
... i još:
- 50 g mlevenih oraha
 - 1 žumance
 - 1 kašika mleka
 
Priprema:
      1. U dublju posudu staviti omekšali 
maslac (na sobnoj temperaturi), dodati jaje i belance, pa, viljuškom, 
umutiti. Zatim dodati jogurt, kokos i mešavinu brašna i praška za 
pecivo. Rukom, dobro, zamesiti testo. 
     
    
      2. Testo prebaciti na, pobrašnjenu, 
radnu podlogu i podeliti ga na dva, jednaka, dela. Od svakog dela 
formirati duži valjak. Oba valjka, od testa, podeliti na po 15 jednakih 
delova (znači, ukupno da ima 30 delova).
Uzeti jedan deo testa i rukama napraviti valjkasti oblik. Udubiti, 
prstom, malo sredinu, staviti, malo, mlevenih oraha i sastaviti ivice 
testa (da se, opet, dobije valjkasti oblik).
     
    
      3. Testo, zatim, staviti na stranicu
 rendeta, koja je ispupčena (ja ne znam zašta bi ona drugo i koristila. 
Meni služi, samo, za urmašice), blago pritisnuti, da bi ostale šare na 
testu i formirati oblik urmašice (oblik može da bude duguljast ili 
okrugli - kako ko želi. Ja sam pravila duguljaste urmašice).
Na opisani način napravite i ostale urmašice.
     
    
      4. Napravljene urmašice poređati u 
pleh, preko pek papira (tako mi je sigurnije, a možete pleh podmazati 
uljem, pa poređati testo). Urmašice premazati mešavinom žumanceta i 
mleka i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 
stepeni.
Pečene urmašice izvaditi i ostaviti da se ohlade.
     
    
      5. Sirup: U dublju posudu staviti 
šećer, preliti vodom i staviti na vatru, na srednju temperaturu. Kada 
tečnost provri, kuvati 10 minuta, pa skloniti da se malo prohladi. 
Prohlađenim sirupom preliti, hladne, urmašice i ostaviti da, urmašice, 
upiju sok.
Poslužite i uživajte!!
     
    



Nisam ih nikad pravila ni posnu ni mrsnu verziju
ОдговориИзбришиMoja deca ih, baš, vole. Ja ih pravim, mada ne često, jer su dosta slatke, Ali, zato su veoma ukusne...
ОдговориИзбришиPuno pozdrava!