Cakin pilav

Potrebno je:

  • 1/2 kg svinjskog mesa od buta
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 čaša (od 180 g) pirinča
  • 2 čaše vrele, vode
  • 1/2 vezice iseckanog, peršuna
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • suvi biljni začin
  • 100 ml ulja

Priprema:

1. Svinjsko meso iseći na, krupnije, kocke. Crni luk sitno iseckati, a šargarepu iseći na polukrugove. Pirinač dobro isprati, pod mlazom hladne vode.
2. U, odgovarajuću, posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crni luk i dinstati ga, sve dok luk ne dobije zlatno žutu boju. Dodati meso i šargarepu, pa nastaviti sa dinstanjem, dok meso ne pusti svoj saft. Ako treba, povremeno, dodavati po malo, tople, vode, kako se meso ne bi lepilo za dno posude. Kada meso bude, skoro, mekano ubaciti, oprani pirinač i malo ga dinstati (dok ne postane staklast). Zatim naliti vrelu vodu (dve čaše) i promešati. Dodati iseckani peršun, biber i suvi biljni začin (suvi biljni začin dodati po ukusu).
3. Rernu uključiti da se zagreje na 170 stepeni. Uzeti dublju tepsiju (moja je bila vel. 26 cm) i u nju preručiti smesu sa pirinčem. Tepsiju staviti u, zagrejanu, rernu i ostaviti da se peče, dok ne ispari skoro sva voda, koja je dodata (treba da ostane samo malo tečnosti, jer kada se jelo izvadi i dok se prohladi, pirinač će upiti i ostatak tečnosti).
4. Pilav poslužiti uz domaći hleb i salatu po želji (snaja je umesila domaći hleb i iznela kiseli kupus za salatu - odlično se slagao sa jelom).

Ovaj, preukusan, pilav je spremala moja snaja, od brata, Slavica Radosavljević, koju ja zovem Caka. Vrsna domaćica!!!

Коментари

Популарни постови