Cakini hlebčići

Potrebno je:

  • 400 g crnog brašna
  • 200 g belog brašna
  • 400 ml vode
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

1. Ovo je hleb, koji je pravljen po receptu moje snaje Slavice Radosavljević, iz Župskog Aleksandrovca, koju ja, iz milošte, zovem Caka.
2. U toloj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Zamešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
3. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na deset delova. Od svakog dela napraviti pogačicu (hlebčić). Napravljene hlebčiće poređati u pleh, preko pek papira (pleh, vel. 30x40cm) i ostaviti da narastu.
4. Rernu uključiti na 200 stepeni. Narasle hlebčiće premazati vrelom vodom i staviti u zagrejanu rernu. Zatim se rerna smanji na 180 stepeni i ispeći hlebčiće. Ispečene hlebčiće izvaditi, premazati toplom vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.

Коментари

Популарни постови