Cakini hlebčići
Potrebno je:
- 400 g crnog brašna
 - 200 g belog brašna
 - 400 ml vode
 - 4 kašike maslinovog ulja
 - 1 kašika smeđeg šećera
 - 2 kašičice soli
 - 1 kockica kvasca
 - 1 kašičica šećera
 
Priprema:
      1. Ovo je hleb, koji je pravljen po 
receptu moje snaje Slavice Radosavljević, iz Župskog Aleksandrovca, koju
 ja, iz milošte, zovem Caka.
     
    
      2. U toloj vodi, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, 
dodati ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Zamešeno 
testo prekriti providnom folijom i ostaviti da udvostruči svoju 
zapreminu.
     
    
      3. Naraslo testo prebaciti na, 
pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na deset delova. Od svakog dela
 napraviti pogačicu (hlebčić). Napravljene hlebčiće poređati u pleh, 
preko pek papira (pleh, vel. 30x40cm) i ostaviti da narastu.
     
    
      4. Rernu uključiti na 200 stepeni. 
Narasle hlebčiće premazati vrelom vodom i staviti u zagrejanu rernu. 
Zatim se rerna smanji na 180 stepeni i ispeći hlebčiće. 
Ispečene hlebčiće izvaditi, premazati toplom vodom, prekriti kuhinjskom 
krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti. 
     
    



Коментари
Постави коментар