Cakini hlebčići
Potrebno je:
- 400 g crnog brašna
- 200 g belog brašna
- 400 ml vode
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika smeđeg šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
Priprema:
1. Ovo je hleb, koji je pravljen po
receptu moje snaje Slavice Radosavljević, iz Župskog Aleksandrovca, koju
ja, iz milošte, zovem Caka.
2. U toloj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna,
dodati ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Zamešeno
testo prekriti providnom folijom i ostaviti da udvostruči svoju
zapreminu.
3. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na deset delova. Od svakog dela
napraviti pogačicu (hlebčić). Napravljene hlebčiće poređati u pleh,
preko pek papira (pleh, vel. 30x40cm) i ostaviti da narastu.
4. Rernu uključiti na 200 stepeni.
Narasle hlebčiće premazati vrelom vodom i staviti u zagrejanu rernu.
Zatim se rerna smanji na 180 stepeni i ispeći hlebčiće.
Ispečene hlebčiće izvaditi, premazati toplom vodom, prekriti kuhinjskom
krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
Коментари
Постави коментар