Čokoladni kolač sa bananama
Potrebno je:
- 1 čaša (od 200 ml) gustog jogurta
 - 1 čaša mleka
 - 1 čaša ulja
 - 2 čaše smeđeg šećera
 - 2 čaše griza
 - 4 pune kašike kakaoa
 - 1 kašičica mlevene kafe
 - 2 kašičice sode bikarbone
 - 2 kašike ruma
 - 2 izgnječene banane (neočišćene - 260 g)
 
Glazura:
- 150 g crne čokolade za kuvanje
 - 10 kašika mleka
 - 7 kašika ulja
 - 50 g maslaca
 - 1 kašika ruma
 
Priprema:
1. Recept sam videla na sajtu 
Coolinarica. Kolač sam napravila sa, nekim, mojim, malim izmenama. 
Ovaj kolač je, dobro, poznat domaćicama, postoji mnoštvo recepata za 
njega (po mnogima sam ga i ja pravila), ali, definitivno, ovaj recept 
je, za mene, najbolji... Sa ubacivanjem banana, i još po nekih 
sastojaka, ovaj kolač postaje neverovatno sočan, ukusan, čokoladan..., 
jednom rečju - fantastičan!!
Vrlo lako se pravi, sigurno će uspeti i početnicima u kulinarstvu. 
Zato, pogledajte recept i pravac u - kuhinju!!
     
    
2. Pleh, vel. 30x25cm, dobro 
podmazati uljem i,obilno, posuti brašnom. Blagim udaranjem ruku, po 
plehu, brašno ravnomerno rasporediti po celom plehu, a višak brašna 
istresti. 
Merna jedinica, za sve sastojke, je čaša od 200 ml.
     
    
3. Rernu uključiti da se zagreje na 
160 stepeni.
U dublju posudu staviti jogurt, mleko i ulje. Žicom za mućenje 
sjediniti. Dodati šećer i, viljuškom, izgnječene banane. Umutiti. 
U posebnoj posudi pomešati griz, sodu bikarbonu, kakao i kafu. Dobijenu 
mešavinu ubaciti u tečne sastojke, dodati rum i, dobro, žicom sjediniti.
 
     
    
4. Dobijenu smesu, ravnomerno, sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u prethodno, zagrejanu rernu. 
     
    
5. Dok se kolač peče spremiti 
glazuru.
U, manju, šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, ulje, iseckani maslac i 
mleko. Na tihoj vatri mešati, da se svi sastojci rastope i, dobro, 
sjedine. Skloniti sa vatre, pa dodati rum, i promešati.
     
    
6. Pečeni kolač (probati čačkalicom 
da li je pečen) izvaditi iz rerne i preliti, toplom, glazurom. Protresti
 pleh, da se glazura, ravnomerno, razlije, po celom plehu. 
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohkadi, pa kolač smestiti u 
frižider, ili na neko hladno mesto.
     
    
7. Kada se glazura stegne, kolač iseći na, veće, kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар