Čokoladni kolač sa bananama

Potrebno je:

  • 1 čaša (od 200 ml) gustog jogurta
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše smeđeg šećera
  • 2 čaše griza
  • 4 pune kašike kakaoa
  • 1 kašičica mlevene kafe
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike ruma
  • 2 izgnječene banane (neočišćene - 260 g)

Glazura:

  • 150 g crne čokolade za kuvanje
  • 10 kašika mleka
  • 7 kašika ulja
  • 50 g maslaca
  • 1 kašika ruma

Priprema:

1. Recept sam videla na sajtu Coolinarica. Kolač sam napravila sa, nekim, mojim, malim izmenama. Ovaj kolač je, dobro, poznat domaćicama, postoji mnoštvo recepata za njega (po mnogima sam ga i ja pravila), ali, definitivno, ovaj recept je, za mene, najbolji... Sa ubacivanjem banana, i još po nekih sastojaka, ovaj kolač postaje neverovatno sočan, ukusan, čokoladan..., jednom rečju - fantastičan!! Vrlo lako se pravi, sigurno će uspeti i početnicima u kulinarstvu. Zato, pogledajte recept i pravac u - kuhinju!!
2. Pleh, vel. 30x25cm, dobro podmazati uljem i,obilno, posuti brašnom. Blagim udaranjem ruku, po plehu, brašno ravnomerno rasporediti po celom plehu, a višak brašna istresti. Merna jedinica, za sve sastojke, je čaša od 200 ml.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 160 stepeni. U dublju posudu staviti jogurt, mleko i ulje. Žicom za mućenje sjediniti. Dodati šećer i, viljuškom, izgnječene banane. Umutiti. U posebnoj posudi pomešati griz, sodu bikarbonu, kakao i kafu. Dobijenu mešavinu ubaciti u tečne sastojke, dodati rum i, dobro, žicom sjediniti.
4. Dobijenu smesu, ravnomerno, sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u prethodno, zagrejanu rernu.
5. Dok se kolač peče spremiti glazuru. U, manju, šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, ulje, iseckani maslac i mleko. Na tihoj vatri mešati, da se svi sastojci rastope i, dobro, sjedine. Skloniti sa vatre, pa dodati rum, i promešati.
6. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne i preliti, toplom, glazurom. Protresti pleh, da se glazura, ravnomerno, razlije, po celom plehu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohkadi, pa kolač smestiti u frižider, ili na neko hladno mesto.
7. Kada se glazura stegne, kolač iseći na, veće, kocke i poslužiti.

Коментари

Популарни постови