Čokoladni kolač sa bananama
Potrebno je:
- 1 čaša (od 200 ml) gustog jogurta
- 1 čaša mleka
- 1 čaša ulja
- 2 čaše smeđeg šećera
- 2 čaše griza
- 4 pune kašike kakaoa
- 1 kašičica mlevene kafe
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike ruma
- 2 izgnječene banane (neočišćene - 260 g)
Glazura:
- 150 g crne čokolade za kuvanje
- 10 kašika mleka
- 7 kašika ulja
- 50 g maslaca
- 1 kašika ruma
Priprema:
1. Recept sam videla na sajtu
Coolinarica. Kolač sam napravila sa, nekim, mojim, malim izmenama.
Ovaj kolač je, dobro, poznat domaćicama, postoji mnoštvo recepata za
njega (po mnogima sam ga i ja pravila), ali, definitivno, ovaj recept
je, za mene, najbolji... Sa ubacivanjem banana, i još po nekih
sastojaka, ovaj kolač postaje neverovatno sočan, ukusan, čokoladan...,
jednom rečju - fantastičan!!
Vrlo lako se pravi, sigurno će uspeti i početnicima u kulinarstvu.
Zato, pogledajte recept i pravac u - kuhinju!!
2. Pleh, vel. 30x25cm, dobro
podmazati uljem i,obilno, posuti brašnom. Blagim udaranjem ruku, po
plehu, brašno ravnomerno rasporediti po celom plehu, a višak brašna
istresti.
Merna jedinica, za sve sastojke, je čaša od 200 ml.
3. Rernu uključiti da se zagreje na
160 stepeni.
U dublju posudu staviti jogurt, mleko i ulje. Žicom za mućenje
sjediniti. Dodati šećer i, viljuškom, izgnječene banane. Umutiti.
U posebnoj posudi pomešati griz, sodu bikarbonu, kakao i kafu. Dobijenu
mešavinu ubaciti u tečne sastojke, dodati rum i, dobro, žicom sjediniti.
4. Dobijenu smesu, ravnomerno, sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u prethodno, zagrejanu rernu.
5. Dok se kolač peče spremiti
glazuru.
U, manju, šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, ulje, iseckani maslac i
mleko. Na tihoj vatri mešati, da se svi sastojci rastope i, dobro,
sjedine. Skloniti sa vatre, pa dodati rum, i promešati.
6. Pečeni kolač (probati čačkalicom
da li je pečen) izvaditi iz rerne i preliti, toplom, glazurom. Protresti
pleh, da se glazura, ravnomerno, razlije, po celom plehu.
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohkadi, pa kolač smestiti u
frižider, ili na neko hladno mesto.
7. Kada se glazura stegne, kolač iseći na, veće, kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар