Heljdopita
Testo:
- 4 jajeta
- 200 ml mleka
- 200 ml gazirane vode
- 100 ml ulja
- 60 g heljdinog brašna
- 1 kašičica soli
- pšenično brašno (T-400)
Fil:
- 400 g sitnog sira
- 200 g kajmaka
Priprema:
1.Recept za ovu, veoma, ukusnu pitu sam videla na grupi - Grupa Kašika ljubavi, od Hasene Midhet.
2. Testo: U vanglicu staviti jaja,pa
ih mikserom umutiti. Dodati mleko, ulje i so. Sjediniti. Ubaciti
heljdino brašno, umutiti, pa dodavati pšenično brašno, da se dobije
gustina, malo, gušća nego za palačinke.
3. Uzeti teflonski tiganj (ja sam
koristila tiganj vel. 26 cm), podmazati ga sa malo ulja i staviti da se
zagreje. Na zagrejani tiganj sipati kutlaču testa, razliti po celom
tiganju (kao kada se prže palačinke) i staviti da se prži. Kada donja
strana porumeni, okrenuti, da se i druga strana isprži. Na isti način
ispržiti i ostale palačinke. Pržene palačinke ređati jednu preko druge,
na odgovarajuću posudu.
4. Fil: U originalnom receptu ide
200 g sira, 200 g kajmaka i 100 g maslaca. Ja sam, prvi put, pravila
tako, i bilo mi je puno masno. Zato sam, drugi put, dodala više sira, a
izbacila maslac, i bila sam zadovoljna. So nisam dodavala, jer mi je
kajmak bio slan. Vi probajte fil, pa dodajte soli, po ukusu.
Znači, za fil, staviti u dublju posudu sir i kajmak. Viljuškom dobro
sjediniti. Možete i mikserom umutiti, da se dobije kompaktna smesa, koja
može da se premazuje.
5. Uzeti dublju šerpu, vel. 26cm, i
celu je obložiti pek papirom. Staviti jednu palačinku, pa je premazati
filom. Nastaviti ređanjem i premazivanjem palačinaka. Zadnju palačinku,
takođe, premazati filom.
6. Rernu zagrejati na 180 stepeni. U
zagrejanu rernu staviti pitu, da se ispeče. Pitu peći dok gornja kora,
blago, ne porumeni. Izvaditi pitu iz rerne i ostaviti je da se prohladi,
10-ak minuta.
7. Zatim je izvaditi iz posude, u
kojoj se pekla, pomoću pek papira. Prebaciti je na tacnu, skloniti pek
papir, i iseći je, na veće parčiće.
Poslužiti pitu, uz jogurt, kiselu pavlaku, barene paprike, ajvar..., a
veoma je ukusna i bez, ikakvih, dodataka.
Коментари
Постави коментар