Kikiriki štanglice

Potrebno je:

  • 200 g šećera
  • 150 ml vode
  • 125 g margarina
  • 100 g posne čokolade
  • 150 g pečenog, neslanog, kikirikija
  • 200 g posnog, mlevenog, keksa

Glazura:

  • 150 g posne čokolade
  • 3 pune kašike ulja

Priprema:

1. Ovaj divni, posni, recept sam videla na internetu (autor - Aneta).
2. Kikiriki stavite u, manju, posudu i stavite ga u rernu, da se još malo ispeče, da bi dobio jaču aromu (u originalnom receptu kikiriki se ne peče, naknadno, ali meni je tako ukusniji). Ispečeni kikiriki ohladiti i samleti, ali tako da ostanu i krupniji komadići.
3. U, dublju, posudu staviti šećer, dodati vodu, iseckani margarin i izlomljenu čokoladu. Staviti na vatru, da se sve rastopi i sjedini. Povremeno promešati. Na kraju, žicom za mućenje, sve sastojke sjediniti, da se dobije jednolična, kremasta, smesa.
4. Skloniti posudu sa vatre, pa dodati, pripremljeni, kikiriki i, mleveni, keks (u originalnom receptu pola količine keksa se melje, a pola izlomi. Ja sam sve samlela i bila sam zadovoljna). Varjačom dobro promešati.
5. Uzeti pleh, vel. 23x20cm i obložiti ga providnom, samolepljivom, folijom (delove folije ostavite da vise preko pleha, da bi ste, kasnije, lako izvadili kolač).
6. U, pripremljeni, pleh izručiti smesu sa kikirikijem. kašikom poravnati površinu i ostaviti u frižider, da se malo stegne.
7. Glazura: U, manju, šerpicu sipati ulje, dodati izlomljenu čokoladu i, na tihoj vatri, staviti da se čokolada rastopi. Rastopljenu čokoladu skloniti sa vatre i mešati jedan minut.
8. Izvaditi kolač iz frižidera i preliti ga sa čokoladom. Pleh, blago, protresti, da se čokolada ravnomerno razlije, po celom kolaču. Vratiti kolač, ponovo, u frižider, da se glazura, dobro, stegne.
9. Zatim kolač izvaditi iz frižidera i, pomoću folije, izvaditi ga iz pleha. Skloniti foliju, a kolač staviti na, veću, dasku za sečenje i iseći štanglice. Ja sam, prvo, kolač, pomoću metra obeležila, da bi mi bile iste štanglice (širina štanglica mi je 2cm, a dužina 4cm). Kolač sam sekla pomoću skalpela, u jednom potezu (nema povlačenja, pa da se stane), da bi ivice bile oštre.
10. Isečene štanglice poređajte na, odgovarajuću, tacnu i poslužite. Štanglice čuvajte u frižideru, zbog čokolade.

Коментари

Популарни постови