Kikiriki štanglice
Potrebno je:
- 200 g šećera
- 150 ml vode
- 125 g margarina
- 100 g posne čokolade
- 150 g pečenog, neslanog, kikirikija
- 200 g posnog, mlevenog, keksa
Glazura:
- 150 g posne čokolade
- 3 pune kašike ulja
Priprema:
1. Ovaj divni, posni, recept sam videla na internetu (autor - Aneta).
2. Kikiriki stavite u, manju, posudu
i stavite ga u rernu, da se još malo ispeče, da bi dobio jaču aromu (u
originalnom receptu kikiriki se ne peče, naknadno, ali meni je tako
ukusniji). Ispečeni kikiriki ohladiti i samleti, ali tako da ostanu i
krupniji komadići.
3. U, dublju, posudu staviti šećer,
dodati vodu, iseckani margarin i izlomljenu čokoladu. Staviti na vatru,
da se sve rastopi i sjedini. Povremeno promešati. Na kraju, žicom za
mućenje, sve sastojke sjediniti, da se dobije jednolična, kremasta,
smesa.
4. Skloniti posudu sa vatre, pa
dodati, pripremljeni, kikiriki i, mleveni, keks (u originalnom receptu
pola količine keksa se melje, a pola izlomi. Ja sam sve samlela i bila
sam zadovoljna). Varjačom dobro promešati.
5. Uzeti pleh, vel. 23x20cm i
obložiti ga providnom, samolepljivom, folijom (delove folije ostavite da
vise preko pleha, da bi ste, kasnije, lako izvadili kolač).
6. U, pripremljeni, pleh izručiti smesu sa kikirikijem. kašikom poravnati površinu i ostaviti u frižider, da se malo stegne.
7. Glazura: U, manju, šerpicu sipati
ulje, dodati izlomljenu čokoladu i, na tihoj vatri, staviti da se
čokolada rastopi. Rastopljenu čokoladu skloniti sa vatre i mešati jedan
minut.
8. Izvaditi kolač iz frižidera i
preliti ga sa čokoladom. Pleh, blago, protresti, da se čokolada
ravnomerno razlije, po celom kolaču. Vratiti kolač, ponovo, u frižider,
da se glazura, dobro, stegne.
9. Zatim kolač izvaditi iz frižidera
i, pomoću folije, izvaditi ga iz pleha. Skloniti foliju, a kolač
staviti na, veću, dasku za sečenje i iseći štanglice. Ja sam, prvo,
kolač, pomoću metra obeležila, da bi mi bile iste štanglice (širina
štanglica mi je 2cm, a dužina 4cm). Kolač sam sekla pomoću skalpela, u
jednom potezu (nema povlačenja, pa da se stane), da bi ivice bile oštre.
10. Isečene štanglice poređajte na, odgovarajuću, tacnu i poslužite. Štanglice čuvajte u frižideru, zbog čokolade.
Коментари
Постави коментар