Kiseli kupus sa junetinom, pirinčem i njokama
Potrebno je:
- 1/2 kg kiselog kupusa ribanca
- 600 g junećeg mesa od buta
- 100 g pirinča
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice suvog, ruzmarina
- 2 srednje šargarepe
- 100 ml belog vina (ili vode)
- 100 ml ulja
- 1 kašičica sveže, mlevenog crnog bibera
- suvi biljni začin
Testo za njoke:
- 1/2 kg belog krompira
- 200 g brašna
- 30 g maslaca
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
1. Juneće meso iseći na kocke. Kupus
dobro iscediti (ako nije dosta slan, ne mora da se ispira vodom). Crni i
beli luk, sitno, iseckati. Šargarepu krupno izrendati.
2. Ulje staviti u dublju posudu i
staviti na vatru, da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni i
beli luk. Promešati. Kada luk postane staklast ubaciti kupus, meso i
šargarepu. Posuti ruzmarin, biber i suvi biljni začin (začin dodati po
ukusu). Dobro promešati, naliti belo vino (ili vodu), poklopiti i
dinstati, na tihoj temperaturi, dok meso ne omekša, uz povremeno
mešanje.
3. Pirinač dobro isprati, pod mlazom, hladne, vode i skuvati ga. Kuvani pirinač ostaviti na stranu.
4. Testo za njoke: Dok se kupus sa
mesom dinsta, spremiti njoke.
Krompir očistiti i skuvati. Skuvani krompir ostaviti da se prohladi.
Zatim ga izgnječiti (kao za pire), dodati jaje, brašno, so i izrendani
maslac. Rukom zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna, da
se dobije mekano, a glatko testo.
5. Testo prebaciti na, pobrašnjenu,
radnu podlogu. Od testa napraviti valjak i podeliti ga na tri dela.
Svaki podeljeni deo oblikovati, ponovo, u valjak, debljine 5 cm. Svaki
valjak testa iseći na pola, pa svaku polovinu opet na pola i tako sve
dok se ne dobije parče debljine, oko 2-3cm.Na kraju, od testa,
napraviti kuglice.
6. Na šporet staviti šerpicu sa,
posoljenom, vodom, da provri. U provrelu vodu spuštati kuglice testa i
ostaviti da se kuvaju, na tihoj temperaturi. Kada kuglice isplivaju na
površinu kuvati ih još tri minuta.
7. Kuvane njoke, rešetkastom,
kašikom vaditi iz vode, u tanjir.
Kada je meso omekšalo, probati da li treba još dodati začina, pa ubaciti
kuvani pirinač i skuvane njoke. Blago promešati i izručiti u, dublju,
tepsiju.
8. Tepsiju, sa jelom, staviti u, prethodno zagrejanu, rernu (na 200 stepeni) da se, samo malo, zapeče. Poslužiti toplo.
9. Recept sam videla na internetu (od Ankice Dujaković), samo što sam ga ja, malo, izmenila, po svom ukusu.
Коментари
Постави коментар