Pogača lepeza
Za testo:
- 800 g brašna
 - 300 ml mleka
 - 1 kockica kvasca
 - 6 kašika kiselog mleka
 - 6 kašika ulja
 - 2 jajeta
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašičica šećera
 
I još:
- 60 g rastopljenog putera
 
Priprema:
      1. Zagrejati mleko, sa dodatkom 
kašičice šećera, pa podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati 
jaja, jogurt, ulje, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Dodati 
još, vrlo malo, brašna i umesiti glatko testo. Umešeno testo ostaviti da
 naraste. Naraslo testo prebaciti na radnu površinu i podeliti ga na 11 
delova. 
     
    
      2. Uzeti jedan deo testa i razviti ga, u krug (ne mora da bude pravilan krug), vel. oko 20 cm. Premazati ga rastopljenim puterom.
     
    
      3. Zatim preklopiti testo dijagonalno.
     
    
      4. Izravnati ivice testa, pa levu stranu prebaciti na desnu i formirati prav ugao (izvlačeći malo testo).
     
    
      5. Na kraju, još jedanput, prebaciti levu stranu na desnu i dobija se oblik lepeze (sklopljene).
     
    
      6. Tako formiranu lepezu staviti u 
pleh, prekriven pek papirom. Tako uraditi i sa ostalih devet parčića, 
poređati u pleh, formirajući krug, sa praznom sredinom.
     
    
      7. Zadnju (11) lopticu razviti u elipsu (oko 30x8 cm) i premazati je puterom.
     
    
      8. Preklopiti testo na pola, po dužini (znači samo stranu, od sebe, preklopiti na suprotnu stranu), pa ga umotati u rolatić, počevši od uže strane.
     
    
9. Umotani rolatić staviti u sredinu pogače i nožem odvajati strane testa i formirati cvet.
     
    
      10. Formiranu pogaču premazati, rastopljenim, puterom i ostaviti da naraste. Za to vreme uključiti rernu da se ugreje na 170 C. 
     
    
      11. Naraslu pogaču još jedanput 
premazati puterom i staviti da se peče. Pečenu pogaču izvaditi, pa treći
 put premazati puterom, sačekati malo i pokriti krpom. Sačekati oko 15 
minuta, pa poslužiti.
     Savet:
    
     Pogača kada se peče u tepsiju, parčići se ne odvajaju, već čine 
celinu, ali sa strane budu potpuno ravni, jer nemaju mesta da se 
razlistaju. Sada sam ih pekla u pleh, parčići se sami odvajaju (samo ih razdvojite), ali zato
 izgledaju kao lepeza, pa su, meni lično, lepši. Vi izaberite način 
pečenja sami.
    



Коментари
Постави коментар