Pogača lepeza
Za testo:
- 800 g brašna
- 300 ml mleka
- 1 kockica kvasca
- 6 kašika kiselog mleka
- 6 kašika ulja
- 2 jajeta
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
I još:
- 60 g rastopljenog putera
Priprema:
1. Zagrejati mleko, sa dodatkom
kašičice šećera, pa podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati
jaja, jogurt, ulje, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Dodati
još, vrlo malo, brašna i umesiti glatko testo. Umešeno testo ostaviti da
naraste. Naraslo testo prebaciti na radnu površinu i podeliti ga na 11
delova.
2. Uzeti jedan deo testa i razviti ga, u krug (ne mora da bude pravilan krug), vel. oko 20 cm. Premazati ga rastopljenim puterom.
3. Zatim preklopiti testo dijagonalno.
4. Izravnati ivice testa, pa levu stranu prebaciti na desnu i formirati prav ugao (izvlačeći malo testo).
5. Na kraju, još jedanput, prebaciti levu stranu na desnu i dobija se oblik lepeze (sklopljene).
6. Tako formiranu lepezu staviti u
pleh, prekriven pek papirom. Tako uraditi i sa ostalih devet parčića,
poređati u pleh, formirajući krug, sa praznom sredinom.
7. Zadnju (11) lopticu razviti u elipsu (oko 30x8 cm) i premazati je puterom.
8. Preklopiti testo na pola, po dužini (znači samo stranu, od sebe, preklopiti na suprotnu stranu), pa ga umotati u rolatić, počevši od uže strane.
9. Umotani rolatić staviti u sredinu pogače i nožem odvajati strane testa i formirati cvet.
10. Formiranu pogaču premazati, rastopljenim, puterom i ostaviti da naraste. Za to vreme uključiti rernu da se ugreje na 170 C.
11. Naraslu pogaču još jedanput
premazati puterom i staviti da se peče. Pečenu pogaču izvaditi, pa treći
put premazati puterom, sačekati malo i pokriti krpom. Sačekati oko 15
minuta, pa poslužiti.
Savet:
Pogača kada se peče u tepsiju, parčići se ne odvajaju, već čine
celinu, ali sa strane budu potpuno ravni, jer nemaju mesta da se
razlistaju. Sada sam ih pekla u pleh, parčići se sami odvajaju (samo ih razdvojite), ali zato
izgledaju kao lepeza, pa su, meni lično, lepši. Vi izaberite način
pečenja sami.
Коментари
Постави коментар