Torta sa kokosom

Kora:

  • 6 belanaca
  • 180 g šećera
  • 3 kašike ulja
  • 100 g kokosa
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil 1:

  • 6 žumanaca
  • 120 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 80 g mlečne čokolade

Fil 2:

  • 100 g belog krem šlaga
  • 100 g šlag pene
  • 200 ml gaziranog soka ukus pomorandže
  • 2 čaše (po 180 g) kisele pavlake
  • 200 g kokosa

... i još:

  • kokos za posipanje torte

Priprema:

1. Kora: Rernu uključiti da se zagreje na 160 stepeni. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto umutiti. Dodati ulje i, mikserom, sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna i peciva. Špatulom sjediniti sastojke. Na kraju dodati kokos, koji, takođe, špatulom treba umešati u testo.
2. Uzeti pleh vel. 30x25cm. Dno pleha obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem. U pripremljeni pleh sipati testo, ravnomerno ga rasporediti i staviti da se peče. Kada testo, blago, porumeni izvaditi pleh iz rerne i ostaviti da se korica prohladi.
3. Fil 1: Žumanca staviti u dublju posudu i uz, postepeno, dodavanje šećera penasto umutiti. Mutiti dok se žumanca ne pretvore kao krem. Zatim posudu staviti na vodenu paru i skuvati krem. Skuvani krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Mlečnu čokoladu rastopiti na pari i ohladiti je. Maslac penasto umutiti. U hladan krem dodati, prvo, rastopljenu i ohlađenu čokoladu, pa mikserom sjediniti. Maslac dodavati iz 2-3 puta, neprestano muteći, dok se ne dobije gladak krem.
4. Koricu, pažljivo, dugačkim nožem odvojiti od pek papira i prebaciti je na tacnu za tortu. Preko korice naneti čokoladni fil i ravnomerno ga rasporediti, po celoj kori.
5. Fil 2: Krem šlag i šlag penu, dobro, umutiti sa gaziranim sokom od pomorandže. U umućeni šlag dodati kiselu pavlaku i dobro sjediniti. Na kraju ubaciti kokos i špatulom ga sjediniti, sa ostalim sastojcima. Beli krem naneti preko čokoladnog. Sa belim kremom premazati celu tortu i, obilno, je posuti kokosom.
6. Tortu ostaviti preko noći u frižideru. Narednog dana je izvaditi, iseći i poslužiti. Uživajte u ukusu!!

Коментари

Популарни постови