Torta sa kokosom
Kora:
- 6 belanaca
 - 180 g šećera
 - 3 kašike ulja
 - 100 g kokosa
 - 3 kašike brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Fil 1:
- 6 žumanaca
 - 120 g šećera
 - 250 g maslaca
 - 80 g mlečne čokolade
 
Fil 2:
- 100 g belog krem šlaga
 - 100 g šlag pene
 - 200 ml gaziranog soka ukus pomorandže
 - 2 čaše (po 180 g) kisele pavlake
 - 200 g kokosa
 
... i još:
- kokos za posipanje torte
 
Priprema:
      1. Kora: Rernu uključiti da se 
zagreje na 160 stepeni.
Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto 
umutiti. Dodati ulje i, mikserom, sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna i 
peciva. Špatulom sjediniti sastojke. Na kraju dodati kokos, koji, 
takođe, špatulom treba umešati u testo.
     
    
      2. Uzeti pleh vel. 30x25cm. Dno 
pleha obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem.
U pripremljeni pleh sipati testo, ravnomerno ga rasporediti i staviti da
 se peče. Kada testo, blago, porumeni izvaditi pleh iz rerne i ostaviti 
da se korica prohladi.
     
    
      3. Fil 1: Žumanca staviti u dublju 
posudu i uz, postepeno, dodavanje šećera penasto umutiti. Mutiti dok se 
žumanca ne pretvore kao krem. Zatim posudu staviti na vodenu paru i 
skuvati krem.
Skuvani krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Mlečnu 
čokoladu rastopiti na pari i ohladiti je. Maslac penasto umutiti.
U hladan krem dodati, prvo, rastopljenu i ohlađenu čokoladu, pa mikserom
 sjediniti. Maslac dodavati iz 2-3 puta, neprestano muteći, dok se ne 
dobije gladak krem.
     
    
      4. Koricu, pažljivo, dugačkim nožem 
odvojiti od pek papira i prebaciti je na tacnu za tortu. Preko korice 
naneti čokoladni fil i ravnomerno ga rasporediti, po celoj kori.
     
    
      5. Fil 2: Krem šlag i šlag penu, 
dobro, umutiti sa gaziranim sokom od pomorandže. U umućeni šlag dodati 
kiselu pavlaku i dobro sjediniti. Na kraju ubaciti kokos i špatulom ga 
sjediniti, sa ostalim sastojcima. 
Beli krem naneti preko čokoladnog. Sa belim kremom premazati celu tortu 
i, obilno, je posuti kokosom.
     
    
      6. Tortu ostaviti preko noći u frižideru. Narednog dana je izvaditi, iseći i poslužiti. Uživajte u ukusu!!
     
    



Коментари
Постави коментар