Đuveč - iz rerne
Potrebno je:
- 1/2 kg svinjskog mesa
- 1/2 kg junećeg mesa
- 1/2 kg mesnate, dimljene, slanine
- 1 veća crvena paprika (sveža)
- 200 g zelene boranije
- 200 g kukuruza šećerca
- 2 šargarepe
- 1 kašika sveže izrendanog, đumbira
- 200 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 4 češnja belog luka
- 1/2 kg crvenog krompira
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 300 ml belog vina
- 1 kašika šećera
- 200 g iseckanog paradajza (iz konzerve)
- 100 ml ulja
- suvi biljni začin
- biber
Priprema:
1. Svinjsko meso, juneće meso i
slaninu iseći na krupnije komade. Crni i beli luk sitno iseckati.
Šargarepu iseći na krugove, papriku na trake, boraniju iseći na 3-4
dela (a zamrznutu, odmrznuti i ostaviti u komadu), šampinjone preseći na pola (ako su krupniji, preseći ih na
četvrtine) i krompir iseći na četvrtine.
2. U dublju posudu staviti isečeno
meso i isečeni povrće. Dodati kukuruz šećerac, izrendani đumbir i
iseckani paradajz, iz konzerve. Posuti sa kašikom šećera, kao i sa
mlevenim biberom i biozačinom (po ukusu). Dobro promešati.
3. Rernu uključiti na 190 stepeni.
Uzeti, veći, pekač i izručiti pripremljenu smesu. Preliti mešavinom pasiranog paradajza i belog vina. Sipati ulje.
4. Poklopiti pekač (ili ga prekriti
alu folijom) i staviti ga u, zagrejanu, rernu. Čim jelo provri smanjiti
temperaturu na 160 stepeni i jelo krčkati tri sata.
5. Poslužiti uz odgovarajuću salatu i, naravno, stari, dobar Staropramen, pivo.
Коментари
Постави коментар