Cakine kiflice
Testo:
- 600 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 150 ml mleka
- 150 ml jogurta
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
Za premazivanje korica:
- 200 g maslaca (zamrznutog)
Fil:
- suhomesnato, po ukusu
- kačkavalj
- susam
Za premazivanje kiflica:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- 1 kašičica ulja
Priprema:
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, so,
šećer, mleko, jogurt, ulje, jaje i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti,
mekše, testo. Testo, odmah, prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i
podeliti ga na dva, jednaka, dela. Svaku polovinu testa podeliti na po
šest jufkica.
2. Prvih šest jufkica razviti u
veličini manjeg tanjirića. Preko svake jufkice narendati, po malo,
zamrznutog maslaca (maslac, takođe, podeliti na pola, da ga, podjednako,
ima, za obe polovine testa) i slagati ih jednu preko druge. Zadnju
koricu ne premazivati maslacem.
3. Od poslaganih korica razviti
jednu veliku koru, debljine 2-3 mm, pa je iseći na četiri dela. Zatim
svaku četvrtinu iseći na pet trouglova (znači, od polovine testa dobija
se 20 kiflica).
4. Na svaki trougao testa staviti po
parče suhomesnatog, po ukusu, i po parče kačkavalja. Uviti kiflice.
Napravljene kiflice poređati u pleh, preko pek papira.
5. Od druge polovine testa ponoviti, isti, postupak, i napraviti novih 20 kiflica.
Kiflice ostaviti da, dobro, narastu.
6. Narasle kiflice premazati
mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Posuti ih susamom, pa ih ponovo
premazati, da susam ne bi otpadao sa kiflica, kada se ispeču.
7. Kiflice staviti da se peču u, prethodno zagrejanu, rernu, na 180 stepeni.
Pečene kiflice izvaditi, prohladiti i poslužiti.
8. Kiflice su pravljene po receptu moje snaje, od brata, Slavice, pa su zato i nazvane - Cakine kiflice.
Коментари
Постави коментар