Domaća pita sa sirom i spanaćem
Testo:
- 700 g brašna
- 350 ml hladne vode
- 2 kašičice soli
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica suvog kvasca
Za premazivanje testa:
- 1 šoljica (od 100 ml) ulja
- 1 šoljica rastopljene, masti
Fil:
- 300 g očišćenog spanaća
- 1/2 kg sitnog sira
- 5 jajeta
- 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
- 1 čaša gustog jogurta
- 1 kašičica soli
Za premazivanje pite:
- 1 jaje
- 80 g kisele pavlake
- 80 ml jogurta
- 80 ml ulja
Priprema:
1. Testo: U vanglicu stavi brašno,
dodati kvasac, so, sirće, ulje, pa sa vodom zamesiti, elastično, testo.
Testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na osam
delova. Od svakog dela napraviti loptice, premazati ih (dobro), sa
mešavinom ulja i masti i ostaviti ih u, podmazanu, posudu, da odmaraju
30 minuta.
2. Fil: Dok se testo odmara
napraviti fil. Spanać očistiti, oprati i, sitno, iseckati. Staviti ga u
dublju posudu i posuti sa kašičicom soli. Ostaviti 10-ak minuta, da
spanać otpusti vodu. Zatim ga dobro, rukama, iscediti.
3. U, odgovarajuću, posudu staviti
sir, dodati kiselu pavlaku, jogurt i so. Žicom za mućenje, dobro,
sjediniti. Zatim ubaciti jaja i umutiti, da se sjedine svi sastojci. Na
kraju dodati spanać i, kašikom, ga sjediniti sa ostalim sastojcima.
4. Vraćamo se na razvijanje korica,
za pitu. Uzeti deo, po deo testa, razvijati ga u veličini, manjeg,
tanjirića, dobro premazati mešavinom masnoće i ostaviti da se, testo,
odmori, još 15-ak minuta.
5. Zatim uzeti jedan deo testa i
staviti ga na sredinu stolnjaka (na kome se razvlače kore), po kome smo,
malo, posuli brašna. Testo prvo, malo, oklagijom razviti, pa
razvlačenje nastaviti rukama. Ruke podvući ispod testa i od sredine,
blago ga povlačiti ka kraju stola. Testo se jako lepo razvlači (ako i
pukne, ne mari, jer se to, kada se urola, i ne vidi). Koru nije potrebno
razvući preko celog stola, razvlačite je koliko mislite da može.
Zadebljane krajeve kora odsecite. Koru poprskajte mešavinom masnoće i,
preko cele kore, rasporediti deo fila. Pomoću stolnjaka umotati rolnicu,
saviti je u oblik puža i staviti na sredinu, nauljene, tepsije.
6. Ostalo testo razvijati na isti
način, urolati i ređati, u krug, oko postavljene kore. A možete rolnicu
saviti u obliku puža i tako je premestiti u, podmazani (ili preko pek
papira) pleh.
7. Korice ne morate rukom
razvlačiti. Deo testa staviti na, nauljenu, radnu površinu i oklagijom
razvijati, koliko god može tanko. Povremeno koru premazati masnoćom,
prilikom razvijanja. Ovo važi za mlade domaćice, jer će im biti mnogo
lakše.
8. Poređane kore premazati,
pripremljenom, smesom (jaje, pavlaku, jogurt i ulje umutiti) i staviti
pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
9. Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom da se prohladi, pa je poslužiti.
Divno!
ОдговориИзбриши