Kolač sa ukusom pomorandže
Kora:
- 350 ml soka od pomorandže
 - 4 kašike pekmeza od šipuraka
 - 120 g smeđeg šećera
 - 2 kesice vanil šećera
 - 180 g pečenih, mlevenih, lešnika
 - 2 kašike kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 100 ml ulja
 - 100 g brašna
 
Fil:
- 100 g crne, posne, čokolade
 - 3 kašike pekmeza od šipuraka
 - 120 g mlevene, posne, plazme
 - 1 kesica vanilinog šećera
 - 150 ml soka od pomorandže
 
i još...
- 30 g mlevene, posne, plazme
 - 60 g mlevenih, pečenih, lešnika
 - 2 kašike pekmeza od šipuraka
 
Priprema:
      1. Lešnike staviti u rernu, da se 
malo propeku, da bi dobili jaču aromu. 
Pleh, vel. 30x20cm, dobro premazati uljem,pa posuti sa brašnom. Blago, 
rukama, udarati po plehu, da bi se brašno, ravnomerno, rasporedilo po 
celom plehu.
     
    
      2. U dublju vanglicu sipati sok, od 
pomorandže. Dodati pekmez od šipuraka i, žicom za mućenje, ga razbiti, 
da se sjedini sa sokom. Zatim ubaciti mešavinu smeđeg šećera i vanilin 
šećera. Umutiti žicom, da se šećer, malo, rastopi. Dodati ulje i 
promešati.
     
    
      3. Zatim ubaciti mešavinu brašna, 
kakaoa i praška za pecivo. Dobro umutiti, da nema grudvica od brašna. Na
 kraju dodati mlevene lešnike i, žicom, dobro, testo, sjediniti.
     
    
      4. Testo, ravnomerno, sipati u, pripremljeni, pleh i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
     
    
      5. Fil: Dok se kolač peče pripremiti
 fil. 
U manju šerpicu staviti pekmez od šipuraka i izlomljenu čokoladu. Na 
vodenoj pari, uz postepeno mešanje, rastopiti pekmez i čokoladu. U 
mlevenu plazmu dodati vanilin šećer, promešati, pa preliti sa sokom od 
pomorandže. Dobro sjediniti keks sa sokom. Zatim ubaciti rastopljenu 
čokoladu sa pekmezom. Kašikom mešati dok se ne dobije, potpuno, 
ujednačena kremasta smesa.
     
    
      6. Izvaditi pečeni kolač iz rerne 
(probati čačkalicom da li je pečen, ali ovog puta čačkalica ne treba da 
bude, potpuno, suva. Znači, kada ubodete testo i kada izvadite 
čačkalicu, ona, treba da ostane vlažna i da se, po malo, lepi za nju 
testo - ali vrlo malo, pa će tako i kolač ostati sočan) i premazati ga 
sa dve kašike pekmeza od šipuraka. Pekmez, prethodno, kašičicom, 
umutiti, da postane kremast.
     
    
      7. Na premazani kolač naneti, ravnomerno, fil. Preko fila posuti mešavinu, mlevenog keksa i mlevenih lešnika.
     
    
      8. Ostaviti kolač u frižideru, da se dobro stegne, pa ga iseći na kocke i poslužiti.
     
    
9. Recept sam videla na sajtu Coolinarika.
9. Recept sam videla na sajtu Coolinarika.



Lep postan kolač Verice!
ОдговориИзбришиHvala, puno!!
ОдговориИзбриши