Marinirano juneće meso u sosu
Potrebno je:
- 600 g junećih šnicli
 - 3 veća čena belog luka
 - ulje
 
Marinada za meso:
- 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica crnog, mlevenog, bibera
 - 1 kašičica kurkume
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1 kašičica kumina
 - 1 kašičica timijana
 - ulje
 
Sos:
- 1 veća glavica crnog luka
 - 1 kašičica pikantnog senfa
 - 2 kašičice majoneza
 - 3 kašike kisele pavlake
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - 250 ml vode
 - 1 kašičica brašna
 - 1 kašičica aleve paprike
 - 1/2 kašičice belog bibera
 - 1/2 kašičice majčine dušice
 - 1/2 kašičice bosiljka
 - 1/2 kašičice majorana
 - 1/2 kašičice peršuna
 - 1 puna kašika paradajz pirea
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 
Ostalo:
- 120 + 60 ml belog vina (ili vode)
 
Priprema:
1. Ovaj, veoma, ukusan recept sam 
videla kod Slađe Sjenice. Ja sam dodala neke nove sastojke i dobila 
divno, veoma mekano, juneće meso u sosu.
     
    
2. Juneće šnicle bi trebale biti 
debljine, oko, 1cm.
Sastojke za marinadu (izuzev ulja) staviti u manju posudu i sjediniti 
ih, kašičicom. Svako parče mesa (ako su šnicle dugačke preseći ih na 
pola) posuti sa, pripremljenim začinima (sa obe strane). Zatim, svako 
parče mesa, sa obe strane , preliti sa po jednom kašičicom ulja. 
Marinirano meso poređati u dublju posudu, poklopiti i ostaviti u 
frižider, da odstoji, najmanje jedan sat (meni je odstajalo četiri 
sata).
     
    
3. U veći tiganj sipati malo ulja 
(ja sam sipala 100 ml), zagrejati ga na srednjoj temperaturi i poređati 
meso da se dinsta. Kada meso porumeni, povremeno, dolivati belo vino, 
ili vodu (120 ml) i pržiti, dok meso ne omekša (meso jako brzo bude 
gotovo i, predivno, mekano).
     
    
4. Isprženo meso izvaditi u tanjir, posuti ga sa, sitno, iseckanim belim lukom, poklopiti i držati na toplom.
     
    
5. Sos: U istu masnoću gde se meso 
dinstalo dodati, sitno, iseckanu glavicu crnog luka. Dinstati luk na, 
tihoj, temperaturi, uz, povremeno, dolivanje, 60 ml belog vina (ili 
vode) sve dok se ne pretvori u kašastu smesu. Pri kraju dinstanja ga, 
dodatno, viljuškom izgnječiti. 
     
    
6. U 250 ml vode razmutiti kašičicu 
brašna, pa sipati u luk, Promešati. Dodati paradajz pire, senf, majonez i
 promešati. Zatim dodati kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje. Dobro 
promešati (žicom za mućenje) i ostaviti da provri.
     
    
7. Kada sos provri, ubaciti alevu 
papriku, suvi biljni začin, kao i, navedeno, začinsko bilje (začine 
možete dodati i druge, po svom ukusu). Promešati, pa ubaciti isprženo 
meso. Pustiti da se meso dinsta u sosu 2-3 minuta, na tihoj vatri. 
Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pet minuta, da se svi
 ukusi sjedine.
     
    
8. Poslužiti sa prilogom po želji. 
     
    



Коментари
Постави коментар