Pivski gulaš sa palentom
Potrebno je:
- 1/2 kg junećeg mesa
- 260 g crnog luka
- 100 g šargarepe
- 200 g šampinjona
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica ljute, mlevene, paprike
- 2 kašike paste paprike
- 1/2 kašičice kumina
- 1/2 kašičice majorana
- 1 kašičica bibera sa ukusom belog luka
- 200 ml svetlog piva
- suvi biljni začin
Palenta:
- 600 ml vode
- 1 čaša (od 200 ml) palente
- 1 vrhom puna kašika kajmaka
- ili 30 g maslaca
Priprema:
1. Crni luk očistiti i, sitno,
iseckati. Šargarepu iseći na krugove, a šampinjone preseći na pola (ako
su krupniji iseći ih na četvrtine). Meso iseći na kocke.
2. U dublju posudu staviti, malo,
ulja da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti, iseckani, crni luk i
dinstati ga, na tihoj temperaturi, dok ne postane staklast. Dodati
šargarepu i vrlo kratko je dinstati, pa ubaciti, iseckano, meso.
Dinstati, uz povremeno dolivanje po malo vrele vode, dok meso ne postane
poluprženo.
3. Zatim ubaciti, iseckane,
šampinjone, slatku i ljutu, mlevenu, papriku, kumin, majoran, pastu
paprike i biber, sa ukusom belog luka. Dobro promešati i preliti sa
pivom. Pustiti da provri, pa posuti sa biozačinom, po ukusu.
4. Na tihoj temperaturi kuvati gulaš, dok meso ne omekša i dok sos ne dobije potrebnu gustinu.
5. Palenta: U dublju posudu sipati
vodu, dodati kašičicu soli i staviti da provri. Zatim ubaciti kajmak i
pustiti da se kajmak rastopi. Odmah dodati palentu, odjedanput, smanjiti
temperaturu i, na tihoj temperaturi neprestano mešati, dok se palenta
ne zgusne (oko 7-8 minuta).
6. Gulaš servirati sa palentom. Uživajte!!
7. Recept sam videla u časopisu
Recept meseca.
Ali, pošto ja uvek volim da dodam i začine koje moja deca i ja volimo,
tako je bilo i ovog puta. Dobila sam veoma ukusan gulaš, koji se
fantastično slagao sa palentom.
Коментари
Постави коментар