Pivski gulaš sa palentom
Potrebno je:
- 1/2 kg junećeg mesa
 - 260 g crnog luka
 - 100 g šargarepe
 - 200 g šampinjona
 - 1 kašičica aleve paprike
 - 1 kašičica ljute, mlevene, paprike
 - 2 kašike paste paprike
 - 1/2 kašičice kumina
 - 1/2 kašičice majorana
 - 1 kašičica bibera sa ukusom belog luka
 - 200 ml svetlog piva
 - suvi biljni začin
 
Palenta:
- 600 ml vode
 - 1 čaša (od 200 ml) palente
 - 1 vrhom puna kašika kajmaka
 - ili 30 g maslaca
 
Priprema:
1. Crni luk očistiti i, sitno, 
iseckati. Šargarepu iseći na krugove, a šampinjone preseći na pola (ako 
su krupniji iseći ih na četvrtine). Meso iseći na kocke.
     
    
2. U dublju posudu staviti, malo, 
ulja da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti, iseckani, crni luk i 
dinstati ga, na tihoj temperaturi, dok ne postane staklast. Dodati 
šargarepu i vrlo kratko je dinstati, pa ubaciti, iseckano, meso. 
Dinstati, uz povremeno dolivanje po malo vrele vode, dok meso ne postane
 poluprženo. 
     
    
3. Zatim ubaciti, iseckane, 
šampinjone, slatku i ljutu, mlevenu, papriku, kumin, majoran, pastu 
paprike i biber, sa ukusom belog luka. Dobro promešati i preliti sa 
pivom. Pustiti da provri, pa posuti sa biozačinom, po ukusu.
     
    
4. Na tihoj temperaturi kuvati gulaš, dok meso ne omekša i dok sos ne dobije potrebnu gustinu.
     
    
5. Palenta: U dublju posudu sipati 
vodu, dodati kašičicu soli i staviti da provri. Zatim ubaciti kajmak i 
pustiti da se kajmak rastopi. Odmah dodati palentu, odjedanput, smanjiti
 temperaturu i, na tihoj temperaturi neprestano mešati, dok se palenta 
ne zgusne (oko 7-8 minuta).
     
    
6. Gulaš servirati sa palentom. Uživajte!!
     
    
7. Recept sam videla u časopisu 
Recept meseca.
 Ali, pošto ja uvek volim da dodam i začine koje moja deca i ja volimo, 
tako je bilo i ovog puta. Dobila sam veoma ukusan gulaš, koji se 
fantastično slagao sa palentom.
     
    



Коментари
Постави коментар