Punjene tikvice
Potrebno je:
- 3 (1,2 kg) veće tikvice
Fil:
- 500 g belog pilećeg mesa (bez koske)
- 1 veća glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 veća šargarepa
- 2 sveže paprike
- 1 veći paradajz
- 200 g šampinjona
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice karija
- 1/2 kašičice kurkume
- ulje
...i još:
- 200 g kačkavalja
- 1 čaša (180 g) kisele pavlake
- sveži bosiljak
- sveža žalfija
Priprema:
1. Pileće meso iseći na kockice,
crni i beli luk sitno iseckati, paradajz, papriku i šampinjone iseći na,
sitne, kockice, a kačkavalj i šargarepu, krupno, izrendati.
2. Tikvice oprati (ne ljuštiti) i
preseći na pola, po dužini. Svakoj tikvici izdubiti sredinu. Sredinu
tikvica iseckati na kockice i ostaviti na stranu. Izdubljene tikvice
staviti u pleh, preko pek papira, pokriti alu folijom i staviti u,
zagrejanu, rernu, na 200 stepeni - 10 minuta. Zatim tikvice izvaditi,
ocediti vodu, koju su pustile, i ostaviti ih na stranu.
3. Na zagrejano ulje staviti
iseckani crni i beli luk, kao i iseckano pileće meso. Posuti biberom i
biozačinom i staviti da se dinsta. Kada meso promeni boju ubaciti
iseckani paradajz i pečurke. Promešati i dinstati dok meso ne omekša, a
tečnost pola ne ispari. Zatim dodati iseckanu papriku, isečenu sredinu
tikvica i izrendanu šargarepu, Posuti karijem i kurkumom i dinstati dok
ne ostane samo malo tečnosti. Na kraju dodati sitno iseckani bosiljak i
žalfiju (količina po ukusu). Dobro promešati i skloniti sa vatre.
4. Uzeti odgovarajuću posudu za
rernu, podmazati je uljem i poređati tikvice. Rešetkastom kašikom
uzimati fil i puniti tikvice. Kiselu pavlaku, dobro, umutiti viljuškom i
premazati preko svake tikvice. Na kraju, preko tikvica staviti
izrendani kačkavalj i staviti da se zapeču u, prethodno zagrejanu,
rernu, na 190 stepeni.
Poslužiti sa salatom, po izboru.
svaka čast Verice, ovo mora da je suuuupeeer
ОдговориИзбриши