Čokoladno - karamel torta
Korice:
- 12 belanaca
 - 12 kašika šećera
 - 300 g iseckanih oraha
 - 6 ravnih kašika brašna
 - 1,5 kesica praška za pecivo
 
Fil 1:
- 400 g šećera
 - 125 g maslaca/margarina
 - 1 l mleka
 - 4 kesice pudinga sa ukusom čokolade
 - 200 g čokolade
 
Fil 2:
- 12 žumanaca
 - 250 g šećera
 - 250 g maslaca/margarina
 
Ganaš krem:
- 200 g čokolade
 - 200 ml slatke pavlake
 
... i još:
- 300 g belog šlag krema
 
Priprema:
      1. Korice: Mere su date za tri 
korice. Svaka korica se peče posebno. Dakle, za jednu koricu je 
potrebno: 4 belanaca, 4 kašike šećera, 100 g iseckanih (prethodno malo 
propečenih) oraha, 2 ravne kašike brašna i 1/2 kesice praška za pecivo.
     
    
      2. Dno pleha, vel. 26x36cm, prekriti
 pek pepirom, a stranice premazati maslacem/margarinom. U vanglicu 
staviti belanca i početi sa mućenjem. Kada počnu da se zgušnjavaju 
ubaciti, postepeno, šećer. Mutiti da se dobije čvrsti šam. Dodati 
mešavinu brašna i peciva, pa špatulom (ili varjačom) sjediniti. Na kraju
 ubaciti iseckane orahe i, polako, promešati. 
Sipati testo u, pripremljeni, pleh i staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečenu koricu izvaditi iz rerne i, 
zajedno, sa pek papirom izvaditi iz pleha i prebaciti na radnu površinu.
 Sačekati da se prohladi, pa je odvojiti od pek papira (ako bude 
potrebno poslužite se dugačkim nožem).
Na isti način umutiti i ispeći još dve korice.
     
    
      3. Fil 1: Šećer staviti da se 
karamelizuje, na tihoj temperaturi. U karamelizovani šećer ubaciti 125 g
 maslaca/margarina i ostaviti da se rastopi. Od 1l mleka odvojiti 300 
ml, a ostatak sipati u karamelizovani šećer i, na tihoj temperaturi, 
ostaviti (uz povremeno mešanje) da se šećer, potpuno, rastopi (da nema 
nijedna grudvica šećera). 
Sa odvojenim mlekom razmutiti puding od čokolade. Kada se šećer 
rastopio, pustiti da tečnost provri, pa ubaciti rastvoreni puding. 
Mešati da se zgusne. Skloniti sa vatre, pa dodati izlomljenu čokoladu. 
Mešati da se čokolada rastopi. 
Fil prekriti sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
     
    
      4. Fil 2: Žumanca staviti u dublju 
posudu i uz, postepeno, dodavanje šećera penasto umutiti. Žumanca mutiti
 dok ne pobele i zgusnu se kao krem. Zatim ih staviti na paru i, uz 
mešanje, skuvati krem. Skuvani krem prekriti providnom folijom i 
ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati (iz 2-3 puta), penasto, 
umućeni maslac/margarin. Mikserom mutiti dok se ne dobije penasti krem.
     
    
      5. Ganaš krem: U manju posudu 
staviti slatku pavlaku i staviti na vatru da se zagreje (ne sme da 
provri). U drugu posudu izlomiti čokoladu. Vrelu pavlaku sipati preko 
čokolade i mešati da se čokolada rastopi (ako treba, kratko, vratiti na 
šporet). Ostaviti da se prohladi, pa preliti preko torte.
     
    
      6. Filovanje torte: Kora - 1/3 
čokoladnog fila - 1/2 žutog fila - kora - 1/3 čokoladnog fila - 1/2 
žutog fila - kora - 1/3 čokoladnog fila - ganaš krem.
Pre sipanja ganaš krema stranice torte, obilno, premazati sa umućenim 
belim šlag kremom (umutiti ga po uputsvu sa pakovanja). Ivice torte 
ukrasiti belim šlag kremom, tako da se napravi rub, unutar koga će se 
sipati ganaš krem.
     
    
      7. Tortu ostaviti preko noći u frižider, da se dobro stegne. Narednog dana je isečite i uživajte u ukusu...
     
    
      8. Ovu tortu je moja snaja pravila, 
bratu, za rođendan. Kombinovala je sastojke za reform tortu i čokoladnu 
tortu i dobila tortu, fantastičnog ukusa - ukus karamele, čokolade, 
oraha...
     
    



Коментари
Постави коментар