Čokoladno - karamel torta
Korice:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 300 g iseckanih oraha
- 6 ravnih kašika brašna
- 1,5 kesica praška za pecivo
Fil 1:
- 400 g šećera
- 125 g maslaca/margarina
- 1 l mleka
- 4 kesice pudinga sa ukusom čokolade
- 200 g čokolade
Fil 2:
- 12 žumanaca
- 250 g šećera
- 250 g maslaca/margarina
Ganaš krem:
- 200 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
... i još:
- 300 g belog šlag krema
Priprema:
1. Korice: Mere su date za tri
korice. Svaka korica se peče posebno. Dakle, za jednu koricu je
potrebno: 4 belanaca, 4 kašike šećera, 100 g iseckanih (prethodno malo
propečenih) oraha, 2 ravne kašike brašna i 1/2 kesice praška za pecivo.
2. Dno pleha, vel. 26x36cm, prekriti
pek pepirom, a stranice premazati maslacem/margarinom. U vanglicu
staviti belanca i početi sa mućenjem. Kada počnu da se zgušnjavaju
ubaciti, postepeno, šećer. Mutiti da se dobije čvrsti šam. Dodati
mešavinu brašna i peciva, pa špatulom (ili varjačom) sjediniti. Na kraju
ubaciti iseckane orahe i, polako, promešati.
Sipati testo u, pripremljeni, pleh i staviti da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečenu koricu izvaditi iz rerne i,
zajedno, sa pek papirom izvaditi iz pleha i prebaciti na radnu površinu.
Sačekati da se prohladi, pa je odvojiti od pek papira (ako bude
potrebno poslužite se dugačkim nožem).
Na isti način umutiti i ispeći još dve korice.
3. Fil 1: Šećer staviti da se
karamelizuje, na tihoj temperaturi. U karamelizovani šećer ubaciti 125 g
maslaca/margarina i ostaviti da se rastopi. Od 1l mleka odvojiti 300
ml, a ostatak sipati u karamelizovani šećer i, na tihoj temperaturi,
ostaviti (uz povremeno mešanje) da se šećer, potpuno, rastopi (da nema
nijedna grudvica šećera).
Sa odvojenim mlekom razmutiti puding od čokolade. Kada se šećer
rastopio, pustiti da tečnost provri, pa ubaciti rastvoreni puding.
Mešati da se zgusne. Skloniti sa vatre, pa dodati izlomljenu čokoladu.
Mešati da se čokolada rastopi.
Fil prekriti sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
4. Fil 2: Žumanca staviti u dublju
posudu i uz, postepeno, dodavanje šećera penasto umutiti. Žumanca mutiti
dok ne pobele i zgusnu se kao krem. Zatim ih staviti na paru i, uz
mešanje, skuvati krem. Skuvani krem prekriti providnom folijom i
ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati (iz 2-3 puta), penasto,
umućeni maslac/margarin. Mikserom mutiti dok se ne dobije penasti krem.
5. Ganaš krem: U manju posudu
staviti slatku pavlaku i staviti na vatru da se zagreje (ne sme da
provri). U drugu posudu izlomiti čokoladu. Vrelu pavlaku sipati preko
čokolade i mešati da se čokolada rastopi (ako treba, kratko, vratiti na
šporet). Ostaviti da se prohladi, pa preliti preko torte.
6. Filovanje torte: Kora - 1/3
čokoladnog fila - 1/2 žutog fila - kora - 1/3 čokoladnog fila - 1/2
žutog fila - kora - 1/3 čokoladnog fila - ganaš krem.
Pre sipanja ganaš krema stranice torte, obilno, premazati sa umućenim
belim šlag kremom (umutiti ga po uputsvu sa pakovanja). Ivice torte
ukrasiti belim šlag kremom, tako da se napravi rub, unutar koga će se
sipati ganaš krem.
7. Tortu ostaviti preko noći u frižider, da se dobro stegne. Narednog dana je isečite i uživajte u ukusu...
8. Ovu tortu je moja snaja pravila,
bratu, za rođendan. Kombinovala je sastojke za reform tortu i čokoladnu
tortu i dobila tortu, fantastičnog ukusa - ukus karamele, čokolade,
oraha...
Коментари
Постави коментар