Karamel torta
Potrebno je:
- 750 g keksa pti ber sa maslacem
Krem:
- 300 g šećera
- 900 ml vode
- 3 kesice pudinga sa ukusom karamele
- 8 kašika propečenih, mlevenih lešnika (ili oraha)
- 250 g maslaca
- 5 kašika šećera u prahu
Za natapanje keksa:
- skuvana, prohlađena, kafa
Za dekoraciju:
- 180 g šlag krema sa ukusom vanile
- šarene bombonice
Priprema:
1. Krem: Šećer staviti u dublju
posudu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Ne mešati, već, povremeno,
samo protresti posudu, u kojoj se šećer karamelizuje. Od 900 ml vode
odvojiti 100 ml i rastvoriti puding. Ostatak vode sipati u
karamelizovani šećer i ostaviti, na tihoj temperaturi, da se šećer,
potpuno, rastopi.
2. Kada se šećer rastopio, povećati
temperaturu, sipati rastvoreni puding i kuvati dok se ne zgusne. Skuvani
puding skloniti sa vatre, prekriti providnom folijom i ostaviti da se
prohladi, da bude mlak, da ne bude potpuno hladan.
3. Maslac umutiti sa šećerom u
prahu. Prohlađeni puding izmiksati, pa iz 2-3 puta dodavati umućeni
maslac, svo vreme muteći mikserom. Treba da se dobije homogena, kremasta
smesa. Na kraju ubaciti mlevene lešnike (ili orahe), pa sve dobro,
mikserom, sjediniti. Dobijeni krem podeliti na četiri, jednaka, dela.
4. Keks podeliti na četiri dela.
Uzeti prvu četvrtinu keksa, natopiti je u, toploj, kafi i poređati na
plato za tortu, formirajući koru. Preko keksa premazati četvrtinu krema.
Nastaviti sa ređanjem i premazivanjem kesa i krema, sve dok ima
sastojaka.
5. Šlag krem umutiti po uputstvu sa pakovanja. Umućenim šlagom obilno premazati tortu i ukrasiti je šarenim bombonicama.
6. Tortu ostaviti u frižider,
najmanje 3 sata, da bi keks omekšao (ja sam je ostavila preko noći).
Torta se veoma lako pravi, sa sastojcima koji su, relativno, jeftini, a
ukus je, zaista, fenomenalan. Naročito za ljubitelje karamel ukusa.
Savet:
Nemojte, nikako, vodu da zamenjujete mlekom, jer će te dobiti fil, koji se jako teško razmazuje...
Коментари
Постави коментар