Mlečne pogačice

Potrebno je:

  • 600 g brašna (T - 500)
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 80 ml jogurta
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 1/2 kockice kvasca

Za premazivanje pogačica:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašičica ulja

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaja, jogurt, rastopljeni (i prohlađeni) maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još brašna, da se dobije testo koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i iseći ga na 12 parčića. Od svakog parčeta formirati pogačicu. Pogačice poređati u pleh, preko pek papira, i ostaviti da narastu, dok se rerna ne ugreje, na 180 stepeni.
3. Narasle pogačice premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja, i staviti da se peču. Pečene pogačice izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.

Коментари

Популарни постови