Mlečne pogačice
Potrebno je:
- 600 g brašna (T - 500)
 - 2 jajeta
 - 100 ml mleka
 - 80 ml jogurta
 - 50 g rastopljenog maslaca
 - 1 kašičica šećera
 - 1,5 kašičica soli
 - 1/2 kockice kvasca
 
Za premazivanje pogačica:
- 1 žumance
 - 2 kašike mleka
 - 1 kašičica ulja
 
Priprema:
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaja, 
jogurt, rastopljeni (i prohlađeni) maslac i pripremljeni kvasac. 
Zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još brašna, da se dobije testo 
koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo prekriti kuhinjskom krpom i 
ostaviti da naraste.
     
    
      2. Naraslo testo prebaciti na, 
pobrašnjenu, radnu podlogu i iseći ga na 12 parčića. Od svakog parčeta 
formirati pogačicu. Pogačice poređati u pleh, preko pek papira, i 
ostaviti da narastu, dok se rerna ne ugreje, na 180 stepeni.
     
    
      3. Narasle pogačice premazati 
mešavinom žumanceta, mleka i ulja, i staviti da se peču. Pečene pogačice
 izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар