Mlečne pogačice
Potrebno je:
- 600 g brašna (T - 500)
- 2 jajeta
- 100 ml mleka
- 80 ml jogurta
- 50 g rastopljenog maslaca
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 1/2 kockice kvasca
Za premazivanje pogačica:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- 1 kašičica ulja
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaja,
jogurt, rastopljeni (i prohlađeni) maslac i pripremljeni kvasac.
Zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još brašna, da se dobije testo
koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo prekriti kuhinjskom krpom i
ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i iseći ga na 12 parčića. Od svakog parčeta
formirati pogačicu. Pogačice poređati u pleh, preko pek papira, i
ostaviti da narastu, dok se rerna ne ugreje, na 180 stepeni.
3. Narasle pogačice premazati
mešavinom žumanceta, mleka i ulja, i staviti da se peču. Pečene pogačice
izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
Коментари
Постави коментар