Piletina sa krompirićima - iz rerne
Potrebno je:
- 4 pileća bataka sa karabatakom
 - 1 kg krompira
 - 1 manja vezica peršuna
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1/2 kašičice mlevenog, crnog, bibera
 - 1 kašičica kurkume
 - 2 kašičice aleve paprike
 - 3 veća čena belog luka
 - 1 kašičica origana
 - 50 ml ulja
 - sveže začinsko bilje:
 - bosiljak, žalfija i nana
 
Za premazivanje mesa:
- 2 kašike soja sosa
 - 2 kašike vorčester sosa
 - 2 kašike sveže isceđenog, soka od limuna
 - 2 kašičice meda
 - 1 kašičica karija
 - 1 kašičica (puna) crvenog, ljutog, bibera
 
I još:
- 180 ml tople vode
 - 90 ml piva
 - ulje
 
Priprema:
1. Krompir oljuštiti i iseći ga na 
četvrtine. Staviti ga u dublju posudu. Posuti ga sa biberom, suvim 
biljnim začinom, kurkumom i alevom paprikom. Pomoću dve kašike dobro 
izmešati. Peršun i sveže začinsko bilje (začinsko bilje uzeti, 
količinski, po želji) sitno iseckati. Odvojiti jednu kašiku na stranu, a
 ostatak staviti preko krompira. Ubaciti i, sitno, iseckani beli luk. 
Promešati, da se svi sastojci sjedine, pa preliti sa 50 ml ulja i, još 
jedanput, promešati.
     
    
2. Za premazivanje mesa staviti sve 
sastojke u, manju, dublju posudu i dobro ih sjediniti. Odvojiti dve 
kašike smese u jednu šoljicu, a u ostatak ubaciti kašiku (već 
odvojenog), iseckanog, peršuna sa začinskim biljem. Dobro promešati.
Meso odvojiti na dva dela - batak i karabatak. Svako parče mesa posuti 
sa mlevenim, crnim, biberom i suvim biljnim začinom (po ukusu). Zatim, 
svako parče mesa premazati sa pripremljenim sosom, sa začinskim biljem.
     
    
3. U pleh, odgovarajuće veličine, izručiti pripremljeni krompir, da bude u jednom redu.
     
    
4. Preko krompira poređati meso (svako parče mesa preliti sa kašičicom ulja) i, sa strane, sipati vodu i pivo.
     
    
5. Pleh dobro prekriti alu folijom i
 staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni - jedan
 sat. Posle proteka datog vremena izvaditi pleh, skloniti alu foliju i 
prosuti suvišnu tečnost. Svako parče mesa premazati (silikonskom 
četkicom) odvojenim sosom i vratiti da se meso i krompir zapeku. Kada 
meso porumeni, izvaditi pleh iz rerne, okrenuti meso, premazati ga sosom
 i vratiti, da se i druga strana zapeče. Poslužiti sa salatom, po 
izboru.
     
    



Коментари
Постави коментар