Piletina sa krompirićima - iz rerne
Potrebno je:
- 4 pileća bataka sa karabatakom
- 1 kg krompira
- 1 manja vezica peršuna
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice mlevenog, crnog, bibera
- 1 kašičica kurkume
- 2 kašičice aleve paprike
- 3 veća čena belog luka
- 1 kašičica origana
- 50 ml ulja
- sveže začinsko bilje:
- bosiljak, žalfija i nana
Za premazivanje mesa:
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike vorčester sosa
- 2 kašike sveže isceđenog, soka od limuna
- 2 kašičice meda
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica (puna) crvenog, ljutog, bibera
I još:
- 180 ml tople vode
- 90 ml piva
- ulje
Priprema:
1. Krompir oljuštiti i iseći ga na
četvrtine. Staviti ga u dublju posudu. Posuti ga sa biberom, suvim
biljnim začinom, kurkumom i alevom paprikom. Pomoću dve kašike dobro
izmešati. Peršun i sveže začinsko bilje (začinsko bilje uzeti,
količinski, po želji) sitno iseckati. Odvojiti jednu kašiku na stranu, a
ostatak staviti preko krompira. Ubaciti i, sitno, iseckani beli luk.
Promešati, da se svi sastojci sjedine, pa preliti sa 50 ml ulja i, još
jedanput, promešati.
2. Za premazivanje mesa staviti sve
sastojke u, manju, dublju posudu i dobro ih sjediniti. Odvojiti dve
kašike smese u jednu šoljicu, a u ostatak ubaciti kašiku (već
odvojenog), iseckanog, peršuna sa začinskim biljem. Dobro promešati.
Meso odvojiti na dva dela - batak i karabatak. Svako parče mesa posuti
sa mlevenim, crnim, biberom i suvim biljnim začinom (po ukusu). Zatim,
svako parče mesa premazati sa pripremljenim sosom, sa začinskim biljem.
3. U pleh, odgovarajuće veličine, izručiti pripremljeni krompir, da bude u jednom redu.
4. Preko krompira poređati meso (svako parče mesa preliti sa kašičicom ulja) i, sa strane, sipati vodu i pivo.
5. Pleh dobro prekriti alu folijom i
staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni - jedan
sat. Posle proteka datog vremena izvaditi pleh, skloniti alu foliju i
prosuti suvišnu tečnost. Svako parče mesa premazati (silikonskom
četkicom) odvojenim sosom i vratiti da se meso i krompir zapeku. Kada
meso porumeni, izvaditi pleh iz rerne, okrenuti meso, premazati ga sosom
i vratiti, da se i druga strana zapeče. Poslužiti sa salatom, po
izboru.
Коментари
Постави коментар