Pita sa spanaćem, od gotovih kora
Potrebno je:
- 1/2 kg tanjih kora za pite
 
Za premaz kora:
- 3 jajeta
 - 280 ml mleka
 - 120 ml ulja
 - 320 g mekog brašna
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 1 kašičica soli
 
Fil:
- 1/2 kg očišćenog spanaća
 - 3 jajeta
 - 1/2 kg sitnog sira
 - 180 g kisele pavlake
 - 180 g gustog jogurta
 - 1,5 + 1 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 
Priprema:
      1. Premaz za kore: U toplo mleko, sa
 dodatkom kašičice šećera, dodati suvi kvasac, promešati i ostaviti da 
kvasac nadođe.
U vanglicu razbiti jaja i žicom za mućenje ih umutiti (samo da se jaja 
sjedine, ne treba dugo mutiti). Dodati ulje i sjediniti ga sa jajima. 
Ubaciti pripremljeni kvasac i promešati. Na kraju dodati mešavinu brašna
 i soli. Žicom dobro umutiti, da nema grudvica od brašna. 
Ostaviti na stranu, dok se pripremi fil.
     
    
      2. Fil: Spanać sitno iseckati, (nisam ga blanširala, jer je bio veoma mlad), staviti ga u odgovarajuću posudu i posuti sa jednom kašičicom soli. 
Promešati i ostaviti 10-ak minuta, da spanać otpusti vodu. Zatim ga 
dobro, rukama iscediti.
U vanglicu staviti sir, dodati pavlaku i jogurt, pa viljuškom, dobro, 
sjediniti. Ubaciti jaja i, takođe, viljuškom ih sjediniti sa sirom. Na 
kraju ubaciti, pripremljeni, spanać i, dobro, promešati. 
     
    
      3. Kore podeliti tako, da svaki 
rolat ima po tri kore. 
Uzeti prvu koru i raširiti je na radnu podlogu. Preko staviti tri kašike
 premaza, pa silikonskom četkicom ravnomerno rasporediti po celoj kori. 
Preklopiti drugom korom - staviti premaz - preklopiti trećom korom - 
staviti premaz - ravnomerno rasporediti deo fila. Kore umotati u rolat 
(ne treba savijati ivice kora ka unutra, fil neće iscureti), saviti u 
oblik puža i staviti na sredinu tepsije (tepsija treba biti prethodno 
podmazana uljem). Ostale rolate pripremiti na isti, opisani, način i 
ređati ih, u krug, oko postavljene kore. 
     
    
      4. Ostatkom premaza premazati pitu u
 tepsiji i ostaviti je da odmara pola sata. 
Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. U zagrejanu rernu staviti 
pitu da se peče. Kada pita porumeni izvaditi tepsiju uz rerne, prekriti 
je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. 
Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
     
    
      5. Domaće kore ništa ne može da zameni, ali ovo je odličan recept, za sve mlade domaćice, kojima ne uspeva razvijanje kora...
     
    



Коментари
Постави коментар