Proja sa koprivom
Testo:
- 11 kašika (vrhom punih) projanog brašna
- 5 kašika pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 jajeta
- 200 ml gazirane vode
- 200 ml jogurta
- 80 ml ulja
- 1 kašičica soli
Fil:
- 200 g vrhova mlade koprive
- 3 struka, mladog, crnog luka
- 1 struk mladog, belog luka
- 200 g izmrvljenog sira
- 180 g kisele pavlake
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- ulje
Priprema:
1. Prvo pripremiti fil. Koprivu
blanširati, samo jedan minut. Rešetkastom kašikom je izvaditi u, hladnu,
vodu. Dobro je rukom iscediti i, sitno, iseckati. Sitno, takođe,
iseckati, mladi, crni i beli luk.
2. U odgovarajuću posudu staviti
ulje da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani luk i, na
srednjoj temperaturi, pržiti ga, da omekša. Dodati iseckanu koprivu,
dinstati jedan minut i skloniti sa vatre. Ostaviti da se ohladi.
3. U vanglicu izmrviti sir
(viljuškom), dodati jaja, kiselu pavlaku i, viljuškom, dobro sjediniti.
Na kraju ubaciti koprivu sa lukom, posoliti po ukusu i promešati.
4. Testo: U vanglicu razbiti jaja i
žicom za mućenje umutiti (samo da se sjedine). Dodati ulje, gaziranu
vodu i jogurt. Umutiti sastojke. Na kraju dodati mešavinu brašna, praška
za pecivo i so. Dobro žicom umutiti.
5. Pleh, vel. 30x20cm, dobro
podmazati uljem. U pripremljeni pleh sipati polovinu testa i staviti da
se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Kada testo uhvati
koricu izvaditi pleh iz rerne i, preko zapečenog testa, ravnomerno
rasporediti fil. Preko fila sipati ostatak testa i vratiti u rernu, da
se proja ispeče.
6. Kada proja dobije rumenu boju
izvaditi pleh iz rerne, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da se
prohladi. Prohlađenu proju iseći na kocke i poslužiti, uz jogurt,
kajmak, sir, mladi luk, suhomesnato, po ukusu...
Коментари
Постави коментар