Slana pletenica

Za testo:

  • 540 g brašna
  • 3 žumanceta
  • 80 ml tople vode
  • 150 ml piva (na sobnoj temperaturi)
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašike parmezana
  • 120 g maslaca (omekšalog) ili margarina
  • 1/2 kockice svežeg kvasca

Za fil:

  • 100 g krem sira
  • 200 g praške šunke sitno iseckane
  • (ili bilo šta od suhomesnatog
  • 100 g feta sira iseckanog na kockice
  • 50 g kukuruza šećerca iz konzerve

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašičica ulja

Priprema:

1. Testo: U toploj vodi podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, žumanca, pivo, so, šećer, parmezan, maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i razviti ga u obliku pravougaonika, debljine 2 mm. Premazati ga sa krem sirom.
2. Preko staviti sitno iseckanu šunku, feta sit i kukuruz šećerac. Malo pritisnuti rukom da se prilepi za koru.
3. Koru umotati u rolat, pa je rukama izvući u dužinu koliko god testo dozvoljava, a da se ne kida.
4. Dobijeni rolat preseći na pola, po dužini (uzdužno).
5. Presečeni rolat uviti u pletenicu.
6. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom, pa na njega prebaciti pletenicu i formirati venac. Ostaviti da naraste.
7. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja.
8. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni, dok ne dobije lepu, rumenu boju. Ispečenu pletenicu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi. Poslužiti uz jogurt, kiselu pavlaku ili prilogom po želji.

Коментари

Популарни постови