Slana pletenica
Za testo:
- 540 g brašna
 - 3 žumanceta
 - 80 ml tople vode
 - 150 ml piva (na sobnoj temperaturi)
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašičice šećera
 - 2 kašike parmezana
 - 120 g maslaca (omekšalog) ili margarina
 - 1/2 kockice svežeg kvasca
 
Za fil:
- 100 g krem sira
 - 200 g praške šunke sitno iseckane
 - (ili bilo šta od suhomesnatog
 - 100 g feta sira iseckanog na kockice
 - 50 g kukuruza šećerca iz konzerve
 
Za premazivanje:
- 1 žumance
 - 2 kašike mleka
 - 1 kašičica ulja
 
Priprema:
      1. Testo: U toploj vodi podići 
kvasac. U vanglicu staviti brašno, žumanca, pivo, so, šećer, parmezan, 
maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči 
svoju zapreminu. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu
 i razviti ga u obliku pravougaonika, debljine 2 mm. Premazati ga sa 
krem sirom. 
     
    
      2. Preko staviti sitno iseckanu šunku, feta sit i kukuruz šećerac. Malo pritisnuti rukom da se prilepi za koru.
     
    
      3. Koru umotati u rolat, pa je rukama izvući u dužinu koliko god testo dozvoljava, a da se ne kida.
     
    
      4. Dobijeni rolat preseći na pola, po dužini (uzdužno).
     
    
      5. Presečeni rolat uviti u pletenicu.
     
    
      6. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom, pa na njega prebaciti pletenicu i formirati venac. Ostaviti da naraste.
     
    
      7. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja.
     
    
      8. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni, dok ne dobije lepu, rumenu boju. 
Ispečenu pletenicu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi, 
pokriti krpom i ostaviti da se prohladi. 
Poslužiti uz jogurt, kiselu pavlaku ili prilogom po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар