Slana pletenica
Za testo:
- 540 g brašna
- 3 žumanceta
- 80 ml tople vode
- 150 ml piva (na sobnoj temperaturi)
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 2 kašike parmezana
- 120 g maslaca (omekšalog) ili margarina
- 1/2 kockice svežeg kvasca
Za fil:
- 100 g krem sira
- 200 g praške šunke sitno iseckane
- (ili bilo šta od suhomesnatog
- 100 g feta sira iseckanog na kockice
- 50 g kukuruza šećerca iz konzerve
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- 1 kašičica ulja
Priprema:
1. Testo: U toploj vodi podići
kvasac. U vanglicu staviti brašno, žumanca, pivo, so, šećer, parmezan,
maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči
svoju zapreminu. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu
i razviti ga u obliku pravougaonika, debljine 2 mm. Premazati ga sa
krem sirom.
2. Preko staviti sitno iseckanu šunku, feta sit i kukuruz šećerac. Malo pritisnuti rukom da se prilepi za koru.
3. Koru umotati u rolat, pa je rukama izvući u dužinu koliko god testo dozvoljava, a da se ne kida.
4. Dobijeni rolat preseći na pola, po dužini (uzdužno).
5. Presečeni rolat uviti u pletenicu.
6. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom, pa na njega prebaciti pletenicu i formirati venac. Ostaviti da naraste.
7. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja.
8. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni, dok ne dobije lepu, rumenu boju.
Ispečenu pletenicu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi,
pokriti krpom i ostaviti da se prohladi.
Poslužiti uz jogurt, kiselu pavlaku ili prilogom po želji.
Коментари
Постави коментар