Domaća pita sa sirom

Testo za korice:

  • 650 g brašna
  • 250 ml vode
  • 3 jajeta
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 10 g svežeg kvasca
  • 3 kašike ulja

Fil:

  • 1/2 kg izmrvljenog, kravljeg, sira

Za prelivanje pite:

  • 3 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 1,5 kašičica soli

I još:

  • 100 ml ulja

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, uz dodavanje vrlo malo brašna, da se dobije testo koje se ne lepi za ruke. Zamešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na pet delova. Od svakog dela napraviti jufkicu i ostaviti pet minuta, da se testo odmori.
2. Zatim na, pobrašnjenom, radnom stolu staviti jednu jufkicu i, oklagijom, je razviti, u što tanju koru. Koricu popskati sa dve kašičice ulja i posuti, delom, izmrvljenog sira.
3. Koru, sa jedne strane saviti u rolat, do polovine kore. Tako isto uraditi i sa suprotne strane kore. Dobiju se dva sastavljena rolata.
4. Dobijeni rolat saviti u oblik puža i prebaciti na sredinu, dobro podmazane tepsije (vel. 30 cm). Ostale kore razviti na isti način, posuti uljem i sirom, saviti, na opisani način i ređati u krug, oko postavljene kore, u tepsiji. Napravljenu pitu ostaviti pola sata, da naraste.
5. Za prelivanje pite dobro umutiti jaja i so, pa dodati mleko. Sa dobijenom smesom preliti pitu i  ostaviti 10-ak minuta, da korice upiju deo preliva.
6. Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečenu pitu izvaditi, poprskati malo sa vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta.
7. Zatim je iseći i poslužiti sa jogurtom ili salatom, po želji.

Коментари

Популарни постови