Gulaš sa testeninom
Potrebno je:
- 600 g goveđeg mesa
Marinada za meso:
- 6 kašika soja sosa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike crnog vina
- 2 veća češnja belog luka
- 1 pomorandža (od 200 g) - sok
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 prstohvat mlevenog cimeta
- 1 prstohvat mlevenog karanfilića
- 1 prstohvat mlevenog anisa
... i još:
- 1 glavica crnog luka
- 1 sveža ljuta papričica
- 1 veća šargarepa
- 100 ml pasiranog paradajza
- 700 ml vode
- 1 kašika gustina
- 3 pune kašike kisele pavlake
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 2 kašičice aleve paprike
- po ukusu suvi biljni začin
- 400 g testenine, po izboru.
Priprema:
1. Goveđe meso iseckati na kockice.
Sve sastojke za marinadu staviti u, odgovarajuću, posudu, dobro
promešati, da se sjedine, pa ubaciti iseckano meso. Promešati, da svako
parče mesa bude obavijeno marinadom, poklopiti i ostaviti, preko noći, u
frižider.
2. Narednog dana izvaditi meso sa
marinadom iz frižidera. Na šporet staviti veći tiganj (ja sam radila u
voku) i, u njega, izručiti meso sa marinadom. Dodati crni luk isečen na
režnjeve, šargarepu isečenu na kockice, kao i ljutu papričicu, sitno
iseckanu. Uključiti šporet na srednju temperaturu i, u polupokrivenoj
posudi, pržiti meso, sa povrćem. Meso dinstati sve dok sok od marinade
se ne prepolovi.
3. Tada dodati pasirani paradajz,
biber, alevu papriku i vodu, u kojoj je rastvoren gustin. Pustiti da
provri, uz postepeno mešanje. Kada provri posuti suvi biljni začin, po
ukusu i krčkati gulaš, oko 15-ak minuta. Ako želite veću gustinu,
dodajte još gustina.
4. Pri kraju kuvanja dodati kiselu pavlaku, dobro promešati i pustiti da vri 1-2 minuta. Skloniti sa vatre.
5. Pri kraju kuvanja gulaša staviti testeninu da se skuva, po uputstvu sa pakovanja (ja sam kuvala Barilla testeninu).
6. Skuvanu testeninu samo procediti,
ne ispirati je. Proceđenu testeninu vratiti u posudu, u kojoj se
kuvala, dodati pripremljeni gulaš, dobro promešati i poslužiti.
Коментари
Постави коментар