Hleb bez brašna i bez mešenja
Potrebno je:
- 80 g ražanih pahuljica
- 80 g ječmenih pahuljica
- 80 g ovsenih pahuljica
- 80 g pšeničnih pahuljica
- 40 g lešnika
- 40 g badema
- 2 kašike čia semenki
- 2 kašike lanenog brašna
- 2 kašičice soli
- 1 kašika meda
- 1 kesica (10 g) suvog kvasca
- 450 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 pune kašike semenki bundeve
- 2 pune kašike semenki suncokreta
Priprema:
1. Ražane, ječmene, ovsene i
pšenične pahuljice samleti (ja sam to uradila u čoperu), tako da se
dobije brašnasta struktura. Takođe samleti lešnike i bademe.
2. Mlevene pahuljice staviti u
vanglicu. Dodati laneno brašno, mlevene lešnike i bademe, čia semenke,
so, semenke bundeve i suncokreta (sirove) i suvi kvasac. Kašikom
promešati. Dodati med i maslinovo ulje, pa uz postepeno dodavanje tople
vode, kašikom, dobro sjediniti sve sastojke. Vanglicu prekriti providnom
folijom i ostaviti 1-1,5 sat, da testo udvostruči svoju zapreminu.
3. Uzeti kalup za hleb, vel. 23x13 cm. Dno kalupa prekriti pek papirom, a stranice premazati margarinom/uljem.
4. Kada testo uskisne, kašikom ga
premesiti (u vanglici) i, takođe kašikom, prebaciti, deo po deo testa u
kalup. Poravnati testo kašikom, prekriti providnom folijom i ostaviti da
naraste (meni je trebalo, oko, 40 minuta).
5. Kada je testo naraslo premazati
ga mešavinom ulja i vode (1:1) i staviti ga u hladnu rernu. Rernu
uključiti na 170 stepeni. Hleb peći 45 minuta.
6. Pečeni hleb izvaditi iz rerne,
premazati ga mešavinom vode i ulja, prekriti ga kuhinjskom krpom i
ostaviti 10-ak minuta u kalupu. Zatim hleb izvaditi iz kalupa, umotati
ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se, potpuno ohladi.
7. Hladan hleb iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар