Hleb bez brašna i bez mešenja
Potrebno je:
- 80 g ražanih pahuljica
 - 80 g ječmenih pahuljica
 - 80 g ovsenih pahuljica
 - 80 g pšeničnih pahuljica
 - 40 g lešnika
 - 40 g badema
 - 2 kašike čia semenki
 - 2 kašike lanenog brašna
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašika meda
 - 1 kesica (10 g) suvog kvasca
 - 450 ml tople vode
 - 2 kašike maslinovog ulja
 - 2 pune kašike semenki bundeve
 - 2 pune kašike semenki suncokreta
 
Priprema:
      1. Ražane, ječmene, ovsene i 
pšenične pahuljice samleti (ja sam to uradila u čoperu), tako da se 
dobije brašnasta struktura. Takođe samleti lešnike i bademe.
     
    
      2. Mlevene pahuljice staviti u 
vanglicu. Dodati laneno brašno, mlevene lešnike i bademe, čia semenke, 
so, semenke bundeve i suncokreta (sirove) i suvi kvasac. Kašikom 
promešati. Dodati med i maslinovo ulje, pa uz postepeno dodavanje tople 
vode, kašikom, dobro sjediniti sve sastojke. Vanglicu prekriti providnom
 folijom i ostaviti 1-1,5 sat, da testo udvostruči svoju zapreminu.
     
    
      3. Uzeti kalup za hleb, vel. 23x13 cm. Dno kalupa prekriti pek papirom, a stranice premazati margarinom/uljem.
     
    
      4. Kada testo uskisne, kašikom ga 
premesiti (u vanglici) i, takođe kašikom, prebaciti, deo po deo testa u 
kalup. Poravnati testo kašikom, prekriti providnom folijom i ostaviti da
 naraste (meni je trebalo, oko, 40 minuta).
     
    
      5. Kada je testo naraslo premazati 
ga mešavinom ulja i vode (1:1) i staviti ga u hladnu rernu. Rernu 
uključiti na 170 stepeni. Hleb peći 45 minuta.
     
    
      6. Pečeni hleb izvaditi iz rerne, 
premazati ga mešavinom vode i ulja, prekriti ga kuhinjskom krpom i 
ostaviti 10-ak minuta u kalupu. Zatim hleb izvaditi iz kalupa, umotati 
ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se, potpuno ohladi. 
     
    
      7. Hladan hleb iseći i poslužiti. 
     
    



Коментари
Постави коментар