Moj čizkejk sa jagodama
Kora:
- 200 g mlevenih lešnika
- 150 g mlevenog plazma keksa
- 100 g rastopljenog maslaca
- 2 kašike nutele
- 50 ml mleka
Fil 1:
- 1 kesica vanila krem pudinga koji se ne kuva
- 250 ml mleka
- 100 g neslanog krem sira
- 180 g kisele pavlake (20%mm)
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kašike tečnog, meda
- 1 kesica želatina u prahu
- 300 g iseckanih jagoda
Fil II:
- 200 ml slatke pavlake
- 180 g kisele pavlake
- 1 kašika tečnog, meda
- 2 kašičice ekstrata od jagoda
... i još:
- jagode za stranice torte + za ukrašavanje
Priprema:
1. Uzeti kalup za tortu, sa obručem, vel. 24cm. Stranice kalupa obložiti providnom folijom, a dno premazati uljem.
2. Kora: U dublju posudu staviti
mlevene lešnike, plazmu, nutelu (da bude na sobnoj temperaturi) i
rastopljeni maslac. Sipati mleko i, rukom, sjediniti sastojke.
Pripremljenu smesu prebaciti u kalup i, rukom, formirati koru. Dodatno,
kašikom ispretiskati koru, da se dobije ravna površina.
3. Nisam navela tačnu količinu
jagoda, za oblaganje stranica čizkejka, jer zavisi da li su jagode
sitnije ili krupnije (za oblaganje stranica poželjno bi bilo da jagode
budu sitnije). Jagode rasečite uzdužno, i rasečenu stranu okrenuti ka
obruču kalupa. Poređati ceo krug jagoda. Zatim, drugi red jagoda slažite
između jagoda u prvom redu (bez brige, neće padati, jer se "drže" za
samolepljivu foliju).
4. Fil I: Krem puding umutiti sa 250
ml mleka. Dodati mu krem sir, kiselu pavlaku i med, pa dobro sjediniti.
Posebno umutiti slatku pavlaku. Slatku pavlaku dodavati, u umućeni
krem, iz 2-3 puta. Sjediniti.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja (ne sme da provri!!).
Kada se želatin rastopio, dodati mu jednu kašiku krema, promešati,
vratiti na vatru da se sve rastopi, pa sipati u krem. Dobro umutiti.
Pripremljeni krem, kašikom, rasporediti preko kore i poravnati.
5. Fil II: Umutiti dobro slatku
pavlaku, pa dodati kiselu pavlaku, med i ekstrat od jagoda. Mućenjem sve
sastojke sjediniti.
Fil naneti preko prvog fila i, ravnomerno ga, rasporediti, po celoj
površini torte. Tortu ukrasiti jagodama, po ukusu, i ostaviti u
frižider, najmanje 5-6 sati, da bi se krem, dobro, stegao.
6. Zatim čizkejk izvaditi iz
frižidera, skloniti obruč od kalupa, kao i providnu foliju. Čizkejk
prebaciti na tacnu i poslužiti.
Ovo sam ja, malo, ekperimentisala sa sastojcima. Htela sam da promenim
ustaljene namirnice, koje obično idu u čizkejk, i dobila fantastično
vazdušasto - kremasti desert. Ko želi može da poveća količinu meda, ali
meni je ova količina sasvim dovoljna. Volim da se oseti malo kiselost,
da nije preterano slatko.
Verice savrsen ciz-kejk,odlicni i kvalitetni sastojci i ukus ko iz bajke!
ОдговориИзбришиHvala mila moja!
ОдговориИзбриши