Moj čizkejk sa jagodama
Kora:
- 200 g mlevenih lešnika
 - 150 g mlevenog plazma keksa
 - 100 g rastopljenog maslaca
 - 2 kašike nutele
 - 50 ml mleka
 
Fil 1:
- 1 kesica vanila krem pudinga koji se ne kuva
 - 250 ml mleka
 - 100 g neslanog krem sira
 - 180 g kisele pavlake (20%mm)
 - 200 ml slatke pavlake
 - 2 kašike tečnog, meda
 - 1 kesica želatina u prahu
 - 300 g iseckanih jagoda
 
Fil II:
- 200 ml slatke pavlake
 - 180 g kisele pavlake
 - 1 kašika tečnog, meda
 - 2 kašičice ekstrata od jagoda
 
... i još:
- jagode za stranice torte + za ukrašavanje
 
Priprema:
      1. Uzeti kalup za tortu, sa obručem, vel. 24cm. Stranice kalupa obložiti providnom folijom, a dno premazati uljem.
     
    
      2. Kora: U dublju posudu staviti 
mlevene lešnike, plazmu, nutelu (da bude na sobnoj temperaturi) i 
rastopljeni maslac. Sipati mleko i, rukom, sjediniti sastojke. 
Pripremljenu smesu prebaciti u kalup i, rukom, formirati koru. Dodatno, 
kašikom ispretiskati koru, da se dobije ravna površina. 
     
    
      3. Nisam navela tačnu količinu 
jagoda, za oblaganje stranica čizkejka, jer zavisi da li su jagode 
sitnije ili krupnije (za oblaganje stranica poželjno bi bilo da jagode 
budu sitnije). Jagode rasečite uzdužno, i rasečenu stranu okrenuti ka 
obruču kalupa. Poređati ceo krug jagoda. Zatim, drugi red jagoda slažite
 između jagoda u prvom redu (bez brige, neće padati, jer se "drže" za 
samolepljivu foliju). 
     
    
      4. Fil I: Krem puding umutiti sa 250
 ml mleka. Dodati mu krem sir, kiselu pavlaku i med, pa dobro sjediniti.
 Posebno umutiti slatku pavlaku. Slatku pavlaku dodavati, u umućeni 
krem, iz 2-3 puta. Sjediniti. 
Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja (ne sme da provri!!). 
Kada se želatin rastopio, dodati mu jednu kašiku krema, promešati, 
vratiti na vatru da se sve rastopi, pa sipati u krem. Dobro umutiti. 
Pripremljeni krem, kašikom, rasporediti preko kore i poravnati.
     
    
      5. Fil II: Umutiti dobro slatku 
pavlaku, pa dodati kiselu pavlaku, med i ekstrat od jagoda. Mućenjem sve
 sastojke sjediniti. 
Fil naneti preko prvog fila i, ravnomerno ga, rasporediti, po celoj 
površini torte. Tortu ukrasiti jagodama, po ukusu, i ostaviti u 
frižider, najmanje 5-6 sati, da bi se krem, dobro, stegao.
     
    
      6. Zatim čizkejk izvaditi iz 
frižidera, skloniti obruč od kalupa, kao i providnu foliju. Čizkejk 
prebaciti na tacnu i poslužiti.
Ovo sam ja, malo, ekperimentisala sa sastojcima. Htela sam da promenim 
ustaljene namirnice, koje obično idu u čizkejk, i dobila fantastično 
vazdušasto - kremasti desert. Ko želi može da poveća količinu meda, ali 
meni je ova količina sasvim dovoljna. Volim da se oseti malo kiselost, 
da nije preterano slatko. 
     
    



Verice savrsen ciz-kejk,odlicni i kvalitetni sastojci i ukus ko iz bajke!
ОдговориИзбришиHvala mila moja!
ОдговориИзбриши