Moja pogača
Potrebno je:
- 1/2 kg + 2 kašike brašna
- 100 ml mleka
- 170 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 žumance
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kockice kvasca
Za premazivanje:
- 1 belance
Priprema:
1. U manju šerpicu staviti mleko,
vodu i šećer. Šerpicu staviti na vatru da se zagreje. U mlaku tečnost
razmrviti kvasac i ostaviti da kvasac uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, ulje i žumance. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Uz,
postepeno, posipanje dve kašike brašna mesiti testo, dok ne postane
elastično (a da ostane mekano).
3. Uzeti tepsiju, vel. 26cm. Dno
tepsije prekriti pek papirom, a stranice premazati mašću (ili uljem).
Umešeno testo staviti na sredinu tepsije i, rukama, oblikovati pogaču.
Testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
4. Rernu uključiti da se zagreje na
180 stepeni. Stasalo testo premazati, umućenim, belancetom i, površinu,
izbockati čačkalicom (da se korica ne bi podigla, prilikom pečenja).
Staviti da se peče.
5. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne,
prebaciti je iz kalupa na kuhinjsku krpu, umotati je i ostaviti da se
prohladi. Prohlađenu pogaču izlomiti (nikako je ne seći) i poslužiti, uz
prilog po želji.
Коментари
Постави коментар