Pileće meso sa pivom
Potrebno je:
- 3 veća pileća bataka sa karabatakom
Marinada za meso:
- 1 vrhom puna kašika kečapa
- 1 vrhom puna kašika senfa
- 1/2 srednjeg limuna (sok)
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1/2 kašičice karija
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 kašičice suvog biljnog začina
... i još:
- 1/2 limuna isečenog na krugove
- 100 ml piva
- 200 g braon šampinjona
- 10 maslinki
Priprema:
1. Meso odvojiti na batake i karabatake.
Sve sastojke za marinadu staviti u, manju, posudu i dobro ih sjediniti (kašičicom).
Šampinjone oprati i preseći na pola.
2. U vatrostalnu posudu (moja je
bila 2,8 l zapremine) poređati meso. Svako parče mesa obilno premazati,
sa obe strane, marinadom. Okolo i između mesa staviti isečene pečurke,
maslinke i kolutove limuna. Pivo sipati sa strane, da se ne spere
marinada. Ne stavlja se nikakva masnoća, jer će meso otpustiti svoju
masnoću. Poklopiti vatrostalnu posudu i staviti je u hladnu rernu (ako
bi se hladna vatrostalna činija stavila u vrelu rernu postoji opasnost
da pukne).
3. Rernu uključiti na 200 stepeni.
Kada tečnost u rerni provri temperaturu smanjiti na 170 stepeni i peći
meso 40 minuta. Zatim izvaditi posudu iz rerne, pažljivo, skloniti
poklopac i vratiti posudu u rernu, da se meso zapeče.
4. Kada meso porumeni izvaditi ga iz
rerne i poređati na, odgovarajuću, tacnu. Rešetkastom kašikom izvaditi
masline i pečurke i staviti oko mesa. Sos, u kome se meso peklo,
iskoristiti za prelivanje, serviranog, mesa.
5. Meso poslužite uz prilog i salatu, po želji.
Коментари
Постави коментар