Čokoladna torta sa ukusom kafe
Za koru:
- 200 g mlevenog plazma keksa
- 100 g mlevenih, pečenih, lešnika
- 120 g rastopljenog maslaca
- 2 vrhom pune kašike nutele
- 60 ml mleka
- 2 kašike kakaoa
Fil 1:
- 100 g crne čokolade za kuvanje
- 50 ml slatke pavlake
Fil 2:
- 200 g crne čokolade za kuvanje
- 60 g maslaca
- 2 žumanceta
- 170 ml skuvane crne kafe
- 50 ml slatke pavlake
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kesica želatina
I još:
- 2 kesice krem šlaga sa ukusom čokolade
Priprema:
1. Recept sam videla na internetu (Žena sam ja), samo sam ja, malo, "dopunila" koricu sa sastojcima...
2. Lešnike staviti u rernu da se,
malo, ispeku (zbog jače arome). Pečene lešnike ohladiti, protrljati
prstima, da bi se skinula, ljuskica i samleti ih. Uzeti kalup za tortu,
sa obručem, vel. 24 cm. Obruč kalupa staviti na tacnu za torte i,
stranice obruča, obložiti pek papirom.
3. Fil 1: Slatku pavlaku staviti u
manju posudu, pa staviti na vatru da se, dobro, zagreje, ali ne sme da
provri. U drugu posudu izlomiti čokoladu, pa je preliti sa vrelom
pavlakom. Mešati da se čokolada rastopi (ako je potrebno vratiti,
ponovo, na šporet). Kada se dobila jednolična, kremasta, smesa ostaviti
da se ohladi, na sobnoj temperaturi. Ohlađenu smesu, dobro, umutiti
mikserom, dok se ne dobije, fin, čoko krem.
4. Kora: U vanglicu staviti mlevenu
plazmu, dodati mlevene lešnike, kakao, nutelu, rastopljeni maslac i
mleko. Rukom, dobro, sjediniti sve sastojke. Deo po deo smese preneti na
tacnu za torte (između postavljenog obruča) i formirati koricu.
5. Preko korice premazati, ravnomerno, čokoladni krem.
6. Fil 2: U 200 ml vode skuvati
jaču, tursku, kafu. Ostaviti da se prohladi (da bi spao talog), pa
odvojiti 170 ml. Želatin pripremiti prema uputsvu sa pakovanja.
7. Čokoladu izlomiti na komadiće,
staviti je u, odgovarajuću, posudu i, na pari, je rastopiti. Dodati
iseckani maslac i mešati da se i maslac rastopi i sjedini sa čokoladom.
Ubaciti dva žumanca (viljuškom umućena) i, na pari, nastaviti mešanje
(sve raditi žicom za mućenje), oko 3-4 minuta. Zatim dodati 50 ml slatke
pavlake i kafu. Mešati dok se sve ne sjedini. Skloniti sa vatre i
dodati, pripremljeni, želatin. Mešati žicom da se želatin, dobro,
sjedini, sa ostalim sastojcima. Ostaviti da se ohladi.
8. 250 ml slatke pavlake umutiti u
šlag. Ohlađeni, čokoladni, krem umutiti mikserom (da vas ne buni, smesa
je ređa, ali dodavanjem pavlake se zgušnjava), pa dodavati kašiku po
kašiku slatke pavlake, neprestano muteći. Dobićete lep, vazdušasti
čokoladni krem.
9. Dobijeni krem, ravnomerno,
rasporediti preko prvog fila. Tortu ostaviti u frižider, najmanje 5-6
sati, da se krem, dobro, stegne. Zatim je izvaditi, skloniti obruč i pek
papir i dekorisati šlag kremom, po ukusu (ja sam prvo sa umućenim šlag
kremom premazala celu tortu, pa sam u ostatak dodala jednu kašiku kakaoa
i, dodatno, ukrasila).
Коментари
Постави коментар