Čokoladna torta sa ukusom kafe
Za koru:
- 200 g mlevenog plazma keksa
 - 100 g mlevenih, pečenih, lešnika
 - 120 g rastopljenog maslaca
 - 2 vrhom pune kašike nutele
 - 60 ml mleka
 - 2 kašike kakaoa
 
Fil 1:
- 100 g crne čokolade za kuvanje
 - 50 ml slatke pavlake
 
Fil 2:
- 200 g crne čokolade za kuvanje
 - 60 g maslaca
 - 2 žumanceta
 - 170 ml skuvane crne kafe
 - 50 ml slatke pavlake
 - 250 ml slatke pavlake
 - 1 kesica želatina
 
I još:
- 2 kesice krem šlaga sa ukusom čokolade
 
Priprema:
      1. Recept sam videla na internetu (Žena sam ja), samo sam ja, malo, "dopunila" koricu sa sastojcima...
     
    
      2. Lešnike staviti u rernu da se, 
malo, ispeku (zbog jače arome). Pečene lešnike ohladiti, protrljati 
prstima, da bi se skinula, ljuskica i samleti ih. Uzeti kalup za tortu, 
sa obručem, vel. 24 cm. Obruč kalupa staviti na tacnu za torte i, 
stranice obruča, obložiti pek papirom.
     
    
      3. Fil 1: Slatku pavlaku staviti u 
manju posudu, pa staviti na vatru da se, dobro, zagreje, ali ne sme da 
provri. U drugu posudu izlomiti čokoladu, pa je preliti sa vrelom 
pavlakom. Mešati da se čokolada rastopi (ako je potrebno vratiti, 
ponovo, na šporet). Kada se dobila jednolična, kremasta, smesa ostaviti 
da se ohladi, na sobnoj temperaturi. Ohlađenu smesu, dobro, umutiti 
mikserom, dok se ne dobije, fin, čoko krem.
     
    
      4. Kora: U vanglicu staviti mlevenu 
plazmu, dodati mlevene lešnike, kakao, nutelu, rastopljeni maslac i 
mleko. Rukom, dobro, sjediniti sve sastojke. Deo po deo smese preneti na
 tacnu za torte (između postavljenog obruča) i formirati koricu.
     
    
      5. Preko korice premazati, ravnomerno, čokoladni krem.
     
    
      6. Fil 2: U 200 ml vode skuvati 
jaču, tursku, kafu. Ostaviti da se prohladi (da bi spao talog), pa 
odvojiti 170 ml. Želatin pripremiti prema uputsvu sa pakovanja.
     
    
      7. Čokoladu izlomiti na komadiće, 
staviti je u, odgovarajuću, posudu i, na pari, je rastopiti. Dodati 
iseckani maslac i mešati da se i maslac rastopi i sjedini sa čokoladom. 
Ubaciti dva žumanca (viljuškom umućena) i, na pari, nastaviti mešanje 
(sve raditi žicom za mućenje), oko 3-4 minuta. Zatim dodati 50 ml slatke
 pavlake i kafu. Mešati dok se sve ne sjedini. Skloniti sa vatre i 
dodati, pripremljeni, želatin. Mešati žicom da se želatin, dobro, 
sjedini, sa ostalim sastojcima. Ostaviti da se ohladi. 
     
    
      8. 250 ml slatke pavlake umutiti u 
šlag. Ohlađeni, čokoladni, krem umutiti mikserom (da vas ne buni, smesa 
je ređa, ali dodavanjem pavlake se zgušnjava), pa dodavati kašiku po 
kašiku slatke pavlake, neprestano muteći. Dobićete lep, vazdušasti 
čokoladni krem. 
     
    
      9. Dobijeni krem, ravnomerno, 
rasporediti preko prvog fila. Tortu ostaviti u frižider, najmanje 5-6 
sati, da se krem, dobro, stegne. Zatim je izvaditi, skloniti obruč i pek
 papir i dekorisati šlag kremom, po ukusu (ja sam prvo sa umućenim šlag 
kremom premazala celu tortu, pa sam u ostatak dodala jednu kašiku kakaoa
 i, dodatno, ukrasila).
     
    



Коментари
Постави коментар