Čokoladne kocke sa kokosom
Kora:
- 6 belanaca
- 100 g šećera
- 100 g kokosovog brašna
- 1 kašika pšeničnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
Fil I:
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
- 300 ml slatke pavlake
- 300 g čokolade sa rižom
Fil II:
- 150 ml slatke pavlake
- 1 kesica šlag krema sa ukusom čokolade
- 120 ml gazirane vode
Za prelivanje kore:
- 100 ml hladnog mleka
- 50 ml likera od kokosa
Priprema
1. Kora: Pripremiti pleh, vel.
30x20cm. Dno pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem.
Belanca staviti u dublju posudu. Početi sa mućenjem, mikserom, uz
postepeno dodavanje šećera. Umutiti čvrsti šne. Dodati mešavinu brašna,
praška za pecivo i kokosovog brašna. Dobro sjediniti sastojke, sa
najmanjom brzinom na mikseru.
2. Umućena belanca izručiti u,
pripremljeni, pleh, poravnati kašikom i staviti da se, kora, peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Koricu peći dok površina,
blago, porumeni.
Pleh, sa pečenom koricom, izvaditi iz rerne i preokrenuti ga na radnu
površinu. Skloniti pek papir, pa koru, ponovo, vratiti u pleh, u kome se
pekla. Koricu, ravnomerno, preliti sa mešavinom hladnog mleka i likera
od kokosa.
3. Fil I: Žumanca staviti u,
odgovarajuću, posudu (za kuvanje na pari) i uz dodavanje šećera,
penasto, umutiti. Umućena žumanca skuvati na pari. Skuvana žumanca
prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohlade. Maslac umutiti
viljuškom, da postane kremast.
U ohlađena žumanca dodavati, iz 2-3 puta, umućeni maslac i, mikserom,
dobro sjediniti.
4. Slatku pavlaku staviti u manju
posudu i staviti na šporet da se zagreje, ali ne sme da provri. U drugu
posudu izlomiti čokoladu sa rižom. Vrelom pavlakom preliti čokoladu i
mešati, da se čokolada rastopi (ako je potrebno staviti, malo, na
šporet, da bi se čokolada, potpuno rastopila). Ostaviti na sobnoj
temperaturi da se smesa ohladi, pa staviti u zamrzivač, na 10-ak minuta.
Zatim, mikserom, dobro umutiti, da se dobije krem. Potom, iz 2-3 puta,
dodavati krem sa žumancima, neprestano muteći mikserom. Mutiti, da se
oba krema dobro sjedine.
Dobijeni krem premazati preko korice.
5. Fil II: U posudu dodati slatku pavlaku, šlag krem i gaziranu, hladnu, vodu. Umutiti mikserom, dok se ne dobije vazdušasti krem.
Umućeni krem premazati preko prvog fila. Ostaviti u frižider, najmanje 3 sata, da se kremovi, dobro stegnu.
Kolač iseći na kocke i poslužiti.
6. Ovaj kolač sam videla na internetu (Slasticarna - autor Aneta), urađen je sa mojim, malim, dopunama.
Коментари
Постави коментар