Čokoladne kocke sa kokosom
Kora:
- 6 belanaca
 - 100 g šećera
 - 100 g kokosovog brašna
 - 1 kašika pšeničnog brašna
 - 2 kašičice praška za pecivo
 
Fil I:
- 6 žumanaca
 - 100 g šećera
 - 200 g maslaca
 - 300 ml slatke pavlake
 - 300 g čokolade sa rižom
 
Fil II:
- 150 ml slatke pavlake
 - 1 kesica šlag krema sa ukusom čokolade
 - 120 ml gazirane vode
 
Za prelivanje kore:
- 100 ml hladnog mleka
 - 50 ml likera od kokosa
 
Priprema
      1. Kora: Pripremiti pleh, vel. 
30x20cm. Dno pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. 
Belanca staviti u dublju posudu. Početi sa mućenjem, mikserom, uz 
postepeno dodavanje šećera. Umutiti čvrsti šne. Dodati mešavinu brašna, 
praška za pecivo i kokosovog brašna. Dobro sjediniti sastojke, sa 
najmanjom brzinom na mikseru. 
     
    
      2. Umućena belanca izručiti u, 
pripremljeni, pleh, poravnati kašikom i staviti da se, kora, peče, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Koricu peći dok površina, 
blago, porumeni.
Pleh, sa pečenom koricom, izvaditi iz rerne i preokrenuti ga na radnu 
površinu. Skloniti pek papir, pa koru, ponovo, vratiti u pleh, u kome se
 pekla. Koricu, ravnomerno, preliti sa mešavinom hladnog mleka i likera 
od kokosa.
     
    
      3. Fil I: Žumanca staviti u, 
odgovarajuću, posudu (za kuvanje na pari) i uz dodavanje šećera, 
penasto, umutiti. Umućena žumanca skuvati na pari. Skuvana žumanca 
prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohlade. Maslac umutiti 
viljuškom, da postane kremast.
U ohlađena žumanca dodavati, iz 2-3 puta, umućeni maslac i, mikserom, 
dobro sjediniti.
     
    
      4. Slatku pavlaku staviti u manju 
posudu i staviti na šporet da se zagreje, ali ne sme da provri. U drugu 
posudu izlomiti čokoladu sa rižom. Vrelom pavlakom preliti čokoladu i 
mešati, da se čokolada rastopi (ako je potrebno staviti, malo, na 
šporet, da bi se čokolada, potpuno rastopila). Ostaviti na sobnoj 
temperaturi da se smesa ohladi, pa staviti u zamrzivač, na 10-ak minuta.
 Zatim, mikserom, dobro umutiti, da se dobije  krem. Potom, iz 2-3 puta,
 dodavati krem sa žumancima, neprestano muteći mikserom. Mutiti, da se 
oba krema dobro sjedine. 
Dobijeni krem premazati preko korice.
     
    
      5. Fil II: U posudu dodati slatku pavlaku, šlag krem i gaziranu, hladnu, vodu. Umutiti mikserom, dok se ne dobije vazdušasti krem. 
Umućeni krem premazati preko prvog fila. Ostaviti u frižider, najmanje 3 sata, da se kremovi, dobro stegnu.
Kolač iseći na kocke i poslužiti.
     
    
      6. Ovaj kolač sam videla na internetu (Slasticarna - autor Aneta), urađen je sa mojim, malim, dopunama.
     
    



Коментари
Постави коментар