Ledena torta sa jagodama
Potrebno je:
- 1 l mleka
 - 250 g šećera
 - 2 kesice želatina u prahu
 - 400 g bele šlag pene, u prahu
 - 300 g mlevenog plazma keksa
 - 1/2 kg jagoda
 
... i još:
- 100 g bele šlag pene
 - 250 ml mleka
 
Priprema:
      1. Ovu, fantastičnu, tortu sam 
radila po receptu Tomislava Đukića (blog - Život sa osmehom), vrlo 
mladog čoveka, koji ima veoma dobre recepte, kako slane, tako i slatke. 
"Zavirite" na blog, ovog mladog zaljubljenika u kulinarstvo, pa će te se
 uveriti da imamo i mi, koji smo godinama na tom polju, i te kako šta da
 naučimo. 
Postoji vrlo lepa izreka - Svet ostaje na mladima - što se tiče 
kulinarstva, Tomislav je opravdao  tu izreku...
     
    
      2. Želatin staviti u manju posudu i 
preliti ga sa osam kašika hladne vode. Promešati i ostaviti na stranu.
Mleko i šećer staviti u dublju posudu, pa staviti na vatru. Ne mora da 
proključa, ali treba da bude vrelo. Tada ga skloniti sa vatre. Na 
zagrejanu ringlu staviti želatin, koji je nabubreo, i rastopiti ga, uz 
neprekidno mešanje (ne sme da provri!!). Zatim ga sipati u, vrelo, mleko
 i žicom za mućenje mešati, da se želatin, potpuno, rastopi.
Ostaviti mleko, sa želatinom, da se ohladi na sobnoj temperaturi. zatim 
ga staviti u zamrzivač na jedan sat (u originalnom receptu piše da se 
stavi u frižider, na 3-4 sata, ali ja nisam mogla toliko da čekam).
     
    
      3. Posle sat vremena mleko, sa 
želatinom, treba da bude kao pihtijasta smesa. Izručiti ga u veću vanglu
 i mikserom umutiti, da se sjedini. Zatim, odjedanput, dodati šlag penu i
 mutiti dok se ne dobije penasti krem.
     
    
      4. Od krema odvojiti 1/3, a u ostatak dodati mlevenu plazmu i, mikserom, sjediniti. Fil sa keksom podeliti na dva, jednaka, dela.
     
    
      5. Uzeti kalup za torte, sa obručem,
 vel. 26cm. Dno i stranice kalupa obložiti providnom folijom. 
U, pripremljeni, kalup staviti jednu polovinu fila sa keksom. To uraditi
 kašikom, deo po deo fila stavljati, pa ga zatim, kašikom, rasporediti, 
da se dobije korica.
     
    
      6. U 1/3 odvojenog, belog, fila 
staviti iseckane jagode (ja sam od ukupne, date, količine jagoda 
odvojila 10-ak za ukrašavanje. Trudite se da vam jagode ne budu krupne).
Zatim taj fil rasporediti preko fila sa keksom. E sad, ako hoćete da vam
 korice budu, kao pod "konac" odvojene, stavite kalup u zamrzivač, na 
pola sata. Ja nisam toliki perfekcionista, pa nisam to uradila, ali 
nemam ni zamerke na korice.
Na kraju, preko belog fila rasporedite drugu polovinu fila sa keksom. 
Pošto je fil, dosta, lepljiv poslužite se i rukom, prilikom 
raspoređivanja fila. 
     
    
      7. Tortu prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći u zamrzivaču.
Narednog dana izvaditi tortu iz zamrzivača, skloniti, površinsku, providnu foliju i tortu preokrenuti na plato za torte.
     
    
      8. Šlag penu, čvrsto, umutiti sa 
hladnim mlekom. Premazati celu tortu, a ostatkom šlaga ukrasiti tortu. 
Dodatno je ukrasiti i, odvojenim, jagodama (ja sam još dodala i Milka 
čokoladu sa jagodama). 
Ostaviti je u frižideru, oko dva sata (da bi se, malo, odmrzla, zbog 
sečenja), pa je isečite i poslužite.
I, šta da vam kažem - Uživajte u svakom, savršenom, zalogaju...
     
    



Draga Verice, hvala ti puno od srca na ovako predivnoj posveti i na ovako lepim rečima! :D
ОдговориИзбришиZaista si mi ulepšala dan, nedelju i ceo mesec! :D
Nema ništa lepše kad dobiješ ovakvu pohvalu od nekog ko je godinama u kulinarstvu i ko je profesionalac.Za mene koji još učim ovo je veliki vetar u ledja! :D I hvala ti na tome! :D