Pita sa jabukama i suvim voćem
Za koru:
- 300 g brašna
 - 170 g hladnog maslaca
 - 1 jaje
 - 100 g šećera
 - 1,5 kašičica praška za pecivo
 
Za fil:
- 4 jajeta
 - 150 g šećera
 - 400 g kisele pavlake
 - 2 kesice pudinga od vanile
 - 100 g suvih smokvi
 - 50 g suvih brusnica
 
I još:
- 8 srednjih, jabuka
 - 1 limun (sok)
 
Priprema:
      1. Kora: U vanglicu staviti brašno, 
dodati (direktno iz frižidera) sitno iseckani maslac i rukama napraviti
 mrvičasto testo. Zatim dodati pecivo, šećer i jaje. Umesiti testo, 
pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider na 1/2 sata. Za to vreme
 očistiti jabuke. Jabuke oljuštiti i izvaditi sredinu, oko semenki (najbolje se 
sredina vadi spravicom za vađenje drški kod paprika). Svaku, oljuštenu, 
jabuku premazati sokom od limuna, da ne bi pocrnele.
     
    
      2. Kalup (vel 26 cm) sa obručem 
obložiti pek papirom. 
     
    
      3. Izvaditi testo iz frižidera i 
rastanjiti oklagijom, 0,5 cm debljine. Pošto je testo dosta lepljivo, 
preko razvučenog testa staviti kalup, malo ga pritisnuti da bi se 
ocrtalo dno.
     
    
      4. Iseći ocrtanu formu dna kalupa, pa testo prebaciti u kalup. Od ostataka testa napraviti ivicu kore, 3 cm visoku.
     
    
      5. Viljuškom, završne ivice na kori, blago pritisnuti, da se kora zalepi za papir. Poređati u krug pripremljene jabuke.
     
    
      6. Suvo voće sitno iseckati, pa 
     
    staviti, po malo, u izdubljene jabuke.
7. Fil: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. 
Dodati žumanca i penasto umutiti. Zatim dodati prašak za puding i 
pecivo, pa umutiti da nema grudvica. Najzad ubaciti kiselu pavlaku i sve
 dobro sjediniti. Fil, polako, sipati u jabuke i oko njih. Posuti po 
površini fila ostatak suvog voća.
     
    
8. Nožem, suvo voće polako pritisnuti da upadne u fil.
     
    
9. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanu rernu, na 170 C, oko jedan sat. Probati čačkalicom da li je 
pečeno. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti, da se potpuno ohladi.
     
    
      10. Kada se pita ohladila skinuti obruč, skloniti papir i pitu premestiti na tacnu za služenje. 
     
    



Коментари
Постави коментар