Pogača, bez čekanja da naraste
Potrebno je:
- 620 + 40 g brašna
 - 3 jajeta
 - 250 g gustog jogurta
 - 150 ml mleka
 - 100 ml ulja
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašičica suvog kvasca
 - 1 kašika šećera
 - 1,5 kašičica soli
 
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
 - 1 kašičica ulja
 - 1 kašičica mleka
 
Priprema:
      1. Dno tepsije, vel. 28 cm, prekriti pek papirom (ili dobro premazati maslacem), a stranice premazati maslacem.
     
    
      2. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, prašak za pecivo i suvi kvasac. Kašikom promešati, da se svi sastojci sjedine. 
Zatim dodati dva, cela, jajeta i jedno belance (žumance sačuvati za premazivanje pogače), jogurt, mleko i ulje. Zamesiti testo.
     
    
      3. Uz posipanje 40 g brašna umesiti 
testo, koje treba da bude mekano. Testo prebaciti u tepsiju i, rukom, 
formirati pogaču. Premazati je sa mešavinom žumanceta, ulja i mleka 
(staviti sve u šoljicu i viljuškom, dobro, sjediniti).
     
    
      4. Pogaču, odmah, staviti da se 
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. 
Pečenu pogaču (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne i 
prebaciti je na veću, kuhinjsku, krpu. Dobro je umotati i ostaviti da se
 prohladi.
     
    
      5. Prohlađenu pogaču izlomiti (nikako je ne seći) i poslužiti, uz prilog po ukusu.
     
    



Коментари
Постави коментар