Pogača, bez čekanja da naraste
Potrebno je:
- 620 + 40 g brašna
- 3 jajeta
- 250 g gustog jogurta
- 150 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1,5 kašičica soli
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- 1 kašičica ulja
- 1 kašičica mleka
Priprema:
1. Dno tepsije, vel. 28 cm, prekriti pek papirom (ili dobro premazati maslacem), a stranice premazati maslacem.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, prašak za pecivo i suvi kvasac. Kašikom promešati, da se svi sastojci sjedine.
Zatim dodati dva, cela, jajeta i jedno belance (žumance sačuvati za premazivanje pogače), jogurt, mleko i ulje. Zamesiti testo.
3. Uz posipanje 40 g brašna umesiti
testo, koje treba da bude mekano. Testo prebaciti u tepsiju i, rukom,
formirati pogaču. Premazati je sa mešavinom žumanceta, ulja i mleka
(staviti sve u šoljicu i viljuškom, dobro, sjediniti).
4. Pogaču, odmah, staviti da se
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
Pečenu pogaču (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne i
prebaciti je na veću, kuhinjsku, krpu. Dobro je umotati i ostaviti da se
prohladi.
5. Prohlađenu pogaču izlomiti (nikako je ne seći) i poslužiti, uz prilog po ukusu.
Коментари
Постави коментар