Osvežavajući, voćni, kolač
Kora:
- 5 jaja
 - 150 g šećera
 - 150 g brašna
 
Beli fil:
- 120 g bele šlag pene
 - 300 ml gazirane vode
 - 1 kesica vanilinog šećera
 - 2 kašike šećera u prahu
 - 2 čaše (od po 180 g) kisele pavlake
 
Glazura:
- 1/2 l vode
 - 100 g šećera
 - 2 step kesice sa ukusom višanja
 - 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
 
... i jo:
- 600 g očišćenih višanja
 
Priprema:
      1. Korica: Za pečenje korice 
pripremiti pleh, vel. 30x40cm. Dno pleha prekriti pek papirom, a 
stranice premazati uljem.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i umutiti u
 čvrsti šne i ostaviti na stranu. Žumanca staviti u drugu posudu i, uz 
postepeno dodavanje šećera, umutiti da se dobije kremasta, svetla, 
smesa. Dodati brašno i, mućenjem, sjediniti. Na kraju dodavati belanca, 
iz 2-3 puta, i varjačom ih, pažljivo, sjediniti sa umućenim žumancima. 
Umućenu smesu sipati u, pripremljeni, pleh, poravnati i staviti da se 
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
     
    
      2. Pečenu koru prohladiti, prevrnuti na radnu podlogu, skloniti pek papir i, koru, ponovo vratiti u pleh, u kome se pekla.
     
    
      3. Beli fil: Šlag penu čvrsto 
umutiti sa, hladnom, gaziranom vodom, dodajući vanilin šećer i šećer u 
prahu. Na kraju ubaciti kiselu pavlaku i varjačom je, dobro, sjediniti 
sa šlagom. 
Pripremljeni fil, ravnomerno, rasporediti preko cele kore.
     
    
      4. Višnje, DOBRO, ocediti, sitno iseckati  (da bi se kolač lepo sekao), pa ih, ravnomerno, rasporediti preko belog fila.
     
    
      5. Glazura: Od 1/2 l vode odvojiti 
200 ml i razmutiti puding. Ostatak vode (300 ml), zajedno sa šećerom i 
prahom iz step kesica staviti na šporet, da provri. U provrelu tečnost 
sipati razmućeni puding i skuvati. Skuvani krem skloniti da se ohladi. 
Povremeno promešati i kada bude mlak sipati preko voća.
     
    
      6. Kolač ostaviti u frižider, da se dobro ohladi i da se fil i glazura stegnu. Zatim ga iseći na kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар