Pita od gotovih kora
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Fil:
- 400 g sitnog sira
- 5 jajeta
- 250 g gustog jogurta
- 150 ml mleka
- 50 g brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Za premazivanje kora:
- ulje
Za premazivanje pite:
- 50 g rastopljenog maslaca
- 3 kašike fila
Priprema:
1. Kore podeliti tako, da svaki rolat ima po tri kore.
Uzeti tepsiju, vel. 34cm, pa je dobro premazati maslacem/uljem.
2. Fil : U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu razbiti jaja, pa ih, mikserom, dobro umutiti. Dodati jogurt,
pripremljeni kvasac i brašno. Umutiti, da nema grudvica od brašna. Na
kraju ubaciti sitan sir i so (ako vam je sir slan, so nije potrebna) i
sjediniti sa ostalim sastojcima.
Od fila odvojiti tri kašike na stranu (za premazivanje pite).
3. Na radnu površinu raširiti jednu
koru, premazati je uljem, preklopiti drugom korom, koja se isto premaže
uljem i, na kraju se stavlja treća kora. I treću koru premazati uljem,
pa rasporediti, po celoj kori, deo fila (oko 3-4 kašike fila). Koru
umotati u rolat, saviti u oblik puža i staviti na sredinu tepsije.
4. Nastaviti sa filovanjem kora, savijanjem u rolate i ređanjem u krug, oko postavljene kore.
5. Pitu izbockati čačkalicom i
premazati je mešavinom rastopljenog maslaca i odvojenog fila. Ostaviti
pitu da odmara pola sata, pa je staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobije rumenu boju.
6. Pečenu pitu izvaditi, pokriti
kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi, pa je iseći i poslužiti.
Moja deca, a i ja, nismo mogli da sačekamo da se pita prohladi, već sam
je sekla vruću (zato izgleda mekana, više nego što jeste), pa se
"hladila" u tanjirima...
7. Ovo je još jedan recept pite sa
sirom, od gotovih kora (imam ih više objavljenih), i ne zna se koji je
od koga lepši. Jedno im je zajedničko - da se, zaista, dobija veoma
ukusna pita, za kratko vreme pravljenja, koja je slična (ne kažem ista,
jer to ne može ni da bude) domaćoj piti.
Коментари
Постави коментар