Praznična pogača
Potrebno je:
- 700 g brašna
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 60 ml ulja
- 2 jajeta
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 kockica kvasca
Za premazivanje:
- 60 g rastopljenog maslaca
Priprema:
1. Mleko, sa kašičicom šećera,
staviti da se ugreje. U mlako mleko razmrviti kvasac i ostaviti da
uskisne. U vanglu staviti brašno, pa dodati jogurt, ulje, jaja, so,
šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste.
Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na
dva dela, tako da jedan deo bude veći a jedan manji (2/3 testa + 1/3
testa).
2. Veći deo testa podeliti na četiri loptice.
3. Od svake loptice testa razviti krug, veličine tanjira. Uzeti jedan krug razvijenog testa i premazati ga rastopljenim maslacem.
4. Preko staviti drugi krug, pa i
njega premazati, kao i treći krug testa. Sve preklopiti sa četvrtim
krugom testa ali njega ne premazivati.
5. Od tako pripremljenog testa
razviti veliki pravougaonik, premazati ga maslacem i, čvrsto, ga uviti u
rolat. Uvijeno testo prebaciti u dublju šerpu, vel. 28cm, prekrivenu pek papirom Uzeti oštar nož i testo zaseći, ne do kraja, na svaka 3
cm.
6. Manji deo testa podeliti na
četiri dela. Od tri dela razviti krugove, ređati jedan preko drugog i
između premazivati puterom. Treći krug testa ne premazivati. Krajeve
testa podaviti ispod formiranog kruga.
7. Četvrti deo testa razviti tanko, iseći trake i napraviti mrežicu preko, već formiranog kruga, od testa.
8. Krajeve traka saviti ispod kruga i prebaciti ga u šerpu, u sredinu isečenog testa
9. Ostaviti pogaču da naraste. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i malo mleka i posuti sa susamom.
10. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečenu pogaču izvaditi i pokriti
krpom, da odstoji 15-ak minuta.
11. Posle toga je izlomiti i poslužiti.
Коментари
Постави коментар