Praznična pogača

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 60 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kockica kvasca

Za premazivanje:

  • 60 g rastopljenog maslaca

Priprema:

1. Mleko, sa kašičicom šećera, staviti da se ugreje. U mlako mleko razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglu staviti brašno, pa dodati jogurt, ulje, jaja, so, šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela, tako da jedan deo bude veći a jedan manji (2/3 testa + 1/3 testa).
2. Veći deo testa podeliti na četiri loptice.
3. Od svake loptice testa razviti krug, veličine tanjira. Uzeti jedan krug razvijenog testa i premazati ga rastopljenim maslacem.
4. Preko staviti drugi krug, pa i njega premazati, kao i treći krug testa. Sve preklopiti sa četvrtim krugom testa ali njega ne premazivati.
5. Od tako pripremljenog testa razviti veliki pravougaonik, premazati ga maslacem i, čvrsto, ga uviti u rolat. Uvijeno testo prebaciti u dublju šerpu, vel. 28cm, prekrivenu pek papirom Uzeti oštar nož i testo zaseći, ne do kraja, na svaka 3 cm.
6. Manji deo testa podeliti na četiri dela. Od tri dela razviti krugove, ređati jedan preko drugog i između premazivati puterom. Treći krug testa ne premazivati. Krajeve testa podaviti ispod formiranog kruga.
7. Četvrti deo testa razviti tanko, iseći trake i napraviti mrežicu preko, već formiranog kruga, od testa.
8. Krajeve traka saviti ispod kruga i prebaciti ga u šerpu, u sredinu isečenog testa
9. Ostaviti pogaču da naraste. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i malo mleka i posuti sa susamom.
10. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečenu pogaču izvaditi i pokriti krpom, da odstoji 15-ak minuta.
11. Posle toga je izlomiti i poslužiti. 

Коментари

Популарни постови