Praznična pogača
Potrebno je:
- 700 g brašna
 - 200 ml mleka
 - 100 ml jogurta
 - 60 ml ulja
 - 2 jajeta
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašičice šećera
 - 1 kockica kvasca
 
Za premazivanje:
- 60 g rastopljenog maslaca
 
Priprema:
      1. Mleko, sa kašičicom šećera, 
staviti da se ugreje. U mlako mleko razmrviti kvasac i ostaviti da 
uskisne. U vanglu staviti brašno, pa dodati jogurt, ulje, jaja, so, 
šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste. 
Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 
dva dela, tako da jedan deo bude veći a jedan manji (2/3 testa + 1/3 
testa). 
     
    
      2. Veći deo testa podeliti na četiri loptice.
     
    
      3. Od svake loptice testa razviti krug, veličine tanjira. Uzeti jedan krug razvijenog testa i premazati ga rastopljenim maslacem.
     
    
      4. Preko staviti drugi krug, pa i 
njega premazati, kao i treći krug testa. Sve preklopiti sa četvrtim 
krugom testa ali njega ne premazivati.
     
    
      5. Od tako pripremljenog testa 
razviti veliki pravougaonik, premazati ga maslacem i, čvrsto, ga uviti u 
rolat. Uvijeno testo prebaciti u dublju šerpu, vel. 28cm, prekrivenu pek papirom Uzeti oštar nož i testo zaseći, ne do kraja, na svaka 3 
cm.
     
    
      6. Manji deo testa podeliti na 
četiri dela. Od tri dela razviti krugove, ređati jedan preko drugog i 
između premazivati puterom. Treći krug testa ne premazivati. Krajeve 
testa podaviti ispod formiranog kruga.
     
    
      7. Četvrti deo testa razviti tanko, iseći trake i napraviti mrežicu preko, već formiranog kruga, od testa.
     
    
      8. Krajeve traka saviti ispod kruga i prebaciti ga u šerpu, u sredinu isečenog testa
     
    
      9. Ostaviti pogaču da naraste. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i malo mleka i posuti sa susamom.
     
    
      10. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečenu pogaču izvaditi i pokriti 
krpom, da odstoji 15-ak minuta.
     
    
      11. Posle toga je izlomiti i poslužiti. 
     
    



Коментари
Постави коментар