Punjena paprika u sosu, sa vrlo zanimljivim (i veoma ukusnim) filom
Potrebno je:
- 12 srednjih babura
Fil:
- 1/2 kg mlevenog mesa (juneće i svinjsko)
- 2 srednje glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 100 g šampinjona
- 200 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
- 2 srednje šargarepe
- 2 šoljice (od 70 ml) pirinča
- ulje
Začini:
- 2 kašike aleve paprike
- 1 vezica peršuna
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica mešavine bibera
- 3 kašičice suvog biljnog začina
Sos:
- 100 ml ulja
- 3 kašike brašna (ravno napunjene)
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 1 l vrele vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica suvog bilnog ozačina
- 1/2 kašičice crnog, mlevenog, bibera
Priprema:
1. Paprikama izvaditi drške i
očistiti ih od semenki. Crni luk, beli luk i šargarepu staviti u secko i
iseckati na, sitne, kockice. Šampinjone, takođe, iseckati sitno.
Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode. Kukuruz iscediti i,
takođe, isprati pod mlazom hladne vode.
2. U, odgovarajuću, posudu staviti
ulje. Dodati iseckani crni i beli luk, kao i iseckanu šargarepu. Dobro
promešati (ništa se ne prži). Ubaciti mleveno meso i, viljuškom, ga
usitniti, da postane mrvičasto, da nema većih grudvica. Zatim dodati
iseckane šampinjone, kukuruz i pirinač. Promešati da se sve namirnice
sjedine.
3. Na kraju ubaciti začine: alevu
papriku, sitno iseckani peršun, bosiljak, đumbir, korijander, mešavinu,
mlevenog, bibera i suvi biljni začin. Začine, mešanjem, dobro,
sjediniti, sa ostalim sastojcima.
4. Dobijenim filom napuniti paprike.
Punjene paprike poređati, uspravno, u veću, dublju, posudu. Preko
otvora, napunjenih paprika posuti malo brašna (tako fil neće iscureti, a
paprike se ne moraju zatvarati ničim i, jako lepo izgledaju u tanjiru).
5. Sos: U, odgovarajuću, posudu
sipati ulje, dodati brašno i, varjačom, promešati, da ne ostanu grudvice
od brašna. Uključiti šporet i, samo malo, propržiti brašno. Sipati
pasirani paradajz i vrelu vodu. Promešati (ako treba upotrebiti i žicu
za mućenje, da se dobije kremasti sos). Dodati šećer, biber i suvi bilji
začin. Promešati i pustiti da provri, na srednjoj temperaturi.
Povremeno promešati, da ne bi zagorelo, zbog brašna.
6. Kada sos provri preliti ga preko,
pripremljenih, paprika. Poklopiti posudu sa paprikama i staviti da se
kuvaju, na srednjoj temperaturi. Kada sos, u paprikama, provri,
temperaturu smanjiti, tako da jelo samo, polako, krčka, narednih dva i
po sata.
7. Posle isteka datog vremena
paprike skloniti sa vatre i poslužiti. Svako ko jedanput napravi, ove,
paprike, sigurno će ih praviti ponovo...
Коментари
Постави коментар